Jurnalul.ro Ştiri Externe Antiteroriştii belgieni ştiau din iulie 2014 că fraţii Abdeslam pregăteau un atentat. De ce nu au acţionat

Antiteroriştii belgieni ştiau din iulie 2014 că fraţii Abdeslam pregăteau un atentat. De ce nu au acţionat

Secţia antiteroristă a poliţiei belgiene ştia din iulie 2014 că fraţii Abdeslam plănuiau să comită un atentat, informaţie primită printr-un apel telefonic de la o sursă considerată credibilă şi care îi avertiza despre intenţiile celor doi, potrivit M6info, care citează cotidianul belgian L'Echo de marţi.

Salah Abdeslam, suspectul cheie în atentatele din 13 noiembrie de la Paris, este vizat de un mandat de arestare internaţional, fiind în continuare de negăsit. Fratele său Brahim este unul dintre autorii kamikaze ai atentatelor din capitala Franţei.

"Fraţii Abdeslam, Salah şi Brahim, pregătesc un atentat. Trebuie să faceţi ceva", se spunea în apelul primit de secţia antiteroristă a poliţiei federale judiciare (DR3) şi care lăsa puţine dubii cu privire la planurile lor, indică publicaţia menţionată.

Sursa care a contactat atunci autorităţile a furnizat informaţii foarte precise, evocând o ameninţare "iminentă", într-atât erau de hotărâţi cei doi fraţi să treacă la acţiune. De altfel, ei nu-şi ascundeau deloc intenţiile faţă de apropiaţii lor.

Un alt element comunicat forţelor de ordine a fost acela ca Salah şi Brahim se aflau în contact cu unul din teroriştii cei mai căutaţi din Europa, şi anume Abdelhamid Abaaoud.

Bărbatul fusese reperat în cartierul Molenbeek în septembrie 2013. Din februarie 2014, el era considerat de serviciile de informaţii drept combatant al Statului Islamic în Siria. Un an mai târziu, teroristul era văzut ca unul dintre organizatorii atentatelor dejucate de la Vervier, în Belgia.

În ce-i priveşte pe fraţii Abdeslam, o anchetă a fost deschisă în februarie 2015 de poliţia din Molenbeek. Cei doi au fost interogaţi, dar, în pofida informaţiilor adunate despre ei, poliţia belgiană a considerat că aceştia "nu s-au radicalizat" şi că nu reprezentau un pericol pentru securitatea ţării.

Parchetul federal a clasat dosarul în iunie 2015.

Un poliţist intervievat de L'Echo este însă convins că, "dacă am fi tratat toate aceste informaţii în mod corect, am fi putut evita atentatele de la Paris", iar un coleg al său a condamnat "amatorismul cel mai total" de care dat dovadă DR3.

În atentatele din 13 noiembrie de la Paris au fost ucise 130 de persoane, alte câteva sute fiind rănite.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri