Jurnalul.ro Ştiri Externe Antony Blinken: Acțiunile Chinei în jurul Taiwanului sunt nejustificate și disproporționate

Antony Blinken: Acțiunile Chinei în jurul Taiwanului sunt nejustificate și disproporționate

Exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului sunt nejustificate, semnificative și disproporționate, spune secretarul de stat american Antony Blinken, citat de Reuters.

Acesta se află la Forumul regional ASEAN de la Phnom Penh, Cambodgia, unde a precizat că SUA nu se va lăsa provocată de China. 

''Am spus tot timpul că diferenţele dintre continent şi Taiwan trebuie să fie soluţionate în mod paşnic, nu prin forţă. Ultimul lucru pe care ţările din regiune îl vor este să vadă diferenţele rezolvate prin forţă '', a explicat Blinken.

Beijingul a organizat exerciții militare fără precedent în jurul Taiwanului după vizita președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, implicând aviona,e rachete balistice, nave de război.

''China a ales să suprareacţioneze şi să utilizeze vizita doamnei Pelosi ca un pretext. Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. Nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea. Noi am anticipat că R.P. Chineză va reacţiona în această manieră''.
''Aceste provocări reprezintă o escaladare importantă. Puteţi vedea cum Beijingul a încercat să schimbe status quo-ul cu privire la Taiwan de ceva timp. Acum, desfăşoară acţiuni periculoase la un nou nivel'', a mai spus oficialul american.
 

Subiecte în articol: antony blinken taiwan
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri