Jurnalul.ro Ştiri Social Apel al ISU Tulcea pentru stoparea incendiilor de vegetație. Pericol pentru oameni, habitate naturale și bunuri materiale

Apel al ISU Tulcea pentru stoparea incendiilor de vegetație. Pericol pentru oameni, habitate naturale și bunuri materiale

de Redacția Jurnalul    |   

Incendiile de vegetație uscată sunt tot mai dese în Tulcea. Localnicii au dat foc la terenuri pentru pregătirea lucrărilor de primăvară însă flăcările s-au extins și la locuințe, provocând pagube materiale și chiar decese.

Din aceste motive, ISU Delta face apel la cetățeni să oprească această practică pentru a nu mai pune în pericol viața oamenilor, a habitatelor naturale a viețuitoarelor și a nu mai provoca pagube materiale. 

"STOP incendiilor de vegetație uscată!

În ultima perioadă, acțiunile de igienizare derulate de cetățeni în scopul pregătirii terenurilor pentru lucrările de primăvară, au condus la creșterea semnificativă a incendiilor la vegetația uscată, întreținute adesea și de vântul puternic.

De la începutul anului 2023, pe raza al județului Tulcea, au fost înregistrate 34 de incendii de vegetație uscată și palustră, în urma cărora a fost afectată o suprafață de aproximativ 460 ha.

Nu de puține ori, aceste incendii se manifestă violent și se extind rapid la locuințe, provocând pagube materiale majore și pierderi de vieți omenești. Pentru a putea fi lichidate, pompierii militari depun eforturi considerabile, deseori fiind puși în pericol deoarece astfel de incendii sunt imprevizibile, flăcările putându-și schimba direcția de la o secundă la alta.

Totodată, atragem atenția că această practică de toaletare a terenurilor prin incendiere, are efecte nefaste asupra solului anihilând substanțele nutritive și distrugând microorganismele care oferă fertilitate pământului.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Delta al județului Tulcea face apel la responsabilitatea și la simțul civic al cetățenilor pentru a stopa astfel de acțiuni necugetate care pot avea urmări grave pentru viața locuitorilor, a habitatelor naturale și a bunurilor materiale.

În această perioadă, personalul din cadrul Inspecției de Prevenire a intensificat acțiunile de informare și control, cu precădere pe această linie, a reducerii numărului de incendii produse la vegetația uscată.

Reamintim încă odată cetățenilor că incendierea vegetației uscate, palustre și a resturilor menajere este un gest iresponsabil și este STRICT INTERZISĂ, dacă nu se impune în cazul prevenirii răspândirii unor boli sau dăunători specifici, iar sancțiunile prevăzute de lege sunt aspre și pot ajunge chiar și la oprirea plății subvențiilor de către APIA", transmite ISU Delta. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: incendii vegetatie tulcea delta
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri