Jurnalul.ro Ştiri Social Apelul mediciniştilor: „Donează – Salvează Vieţi!”

Apelul mediciniştilor: „Donează – Salvează Vieţi!”

de Monica Cosac    |   

România se confrunta cu o permanentă criză de sânge. Specialiştii estimează că necesarul de sânge din ţara noastră este de 500.000 de unităţi, doar în Bucureşti fiind nevoie de 1.000 de unităţi, în fiecare zi. Cu toate acestea, potrivit statisticilor, doar 2% din populaţie donează, procent îngrijorător, având în vedere că şase din zece români va avea nevoie de sânge la un moment dat. Pe lângă sângele folosit la transfuzii, tot mai mulţi pacienţi cu boli hematologice au nevoie de celule stem hematopoietice, care sunt recoltate din sângele periferic.

În acest context, Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB), în parteneriat cu Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti (ASSMB) şi Institutul de Hematologie din București, a demarat, ieri, o nouă campanie de informare privind importanţa donării de celule stem şi sânge. „Subliniem importanţa celulelor stem, întrucât au capacitatea să se diferențieze în orice tip de celulă adultă din sânge sau din sistemul imunitar, ajutând astfel pacientul în lupta sa pentru sănătate”, spune Rareş Băloi, preşedintele SSMB. Acesta i-a îndemnat pe studenţii Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, unde a avut loc evenimentul, să se implice activ şi să devină  „ambasadorii” donării de sânge. În ţări precum Austria, Franţa sau Germania, mai mult de jumătate dintre locuitori sunt donatori. 

În prezent, în domeniul hematologiei, circa 70% din transplanturile efectuate în lume se fac folosind celule stem hematopoietice recoltate din sângele periferic şi doar 30% se fac cu celule stem recoltate direct din măduva osoasă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri