Jurnalul.ro Timp liber Cupidon s-a mutat în mediul online

Cupidon s-a mutat în mediul online

de Paul Bardasu    |   

Dacă la începutul anilor 2000 ne întâlneam dragostea la şcoală, la birou sau la un bal sau discotecă, acum ea s-a mutat pe internet. Ajutaţi de reţelele de socializare sau de diferite aplicaţii specializate, tot mai multe persoane își caută dragostea – și și-o găsesc – în mediul online. Așadar, în epoca digitalizării, Cupidon s-a mutat pe internet.

Aplicaţiile de dating au devenit din ce în ce mai cunoscute şi mai folosite în ultimii ani. Mai mult decât atât, pandemia a dus la creşterea numărului de conturi de pe astfel de platforme. Restricţiile au împins tot mai mulţi utilizatori să-şi caute perechea în mediul online, dar acestea nu ar fi principalele motive pentru care apelăm la o astfel de soluţie. Specialiştii spun că ajungem să ne ascundem în spatele pozelor perfecte pe care le încărcăm pe aceste aplicaţii, însă acest lucru vine la pachet cu o teamă de întâlnirile faţă în faţă și o mai mare timiditate.

Mai puțin romantism

Unii susţin că relaţiile de iubire găsite prin intermediul unui computer îşi pierd romantismul. Nu mai există o perioadă de cucerire cu poezii, şoapte la ureche, ci link-uri către un videoclip. Nu mai există buchete timide flori de primăvară, ci buchete enorme de trandafiri, în poze retuşate în Photoshop, care nu costă nimic, dar nici nu au parfum.

În perioada stării de urgenţă, potrivit unui sondaj Wisemetry Research, 22% dintre utilizatorii de internet au folosit aplicaţii/website-uri de online dating. 19% dintre respondenţi spun că au folosit aplicaţii/website-uri de online dating atât înainte de perioada stării de urgenţă, cât şi în timpul acesteia. Alte sondaje merg mai departe și susțin că acum jumătate dintre căsătorii sunt rezultatul unor întâlniri care au debutat pe internet!

Risc mai mare de securitate

Motivele pentru care se apelează la site-urile de dating sunt lipsa timpului, dorinţa de a ne rezolva treburile intime cât mai uşor, dar și timiditatea multora de a aborda faţă în faţă femeia sau bărbatul care îi place. 

Însă acest gen de întâlniri poate avea și repercusiuni: după ce petrecem mult timp pe aplicaţiile de dating, ne creăm propria realitate, iar când vine momentul unei întâlniri clasice ne dăm seama că nu ştim să gestionăm situaţia. Specialiștii ne recomandă să nu renunţăm la contactul interuman, subliniind faptul că aceste platforme sunt recomandate persoanelor care au atins deja vârsta maturităţii. Iar dacă o facem, trebuie mai întâi să ne asigurăm că totul e în regulă din punctul de vedere al siguranței – adică să nu devenim victima unui hacker sau, mai rău, a unei persoane obsedate ori a unei care exploatează sexual victimele –, dar și să nu lungim foarte mult discuţiile în mediul online, pentru că ne prelungim foarte mult speranţele, care pot fi deşarte.

 

Plusurile şi minusurile iubirilor virtuale

Specialiștii revistei Psychology Today au identificat avantaje şi dezavantaje unor relații online.

Avantaje: - un profil online bine realizat poate scoate în evidenţă calităţile şi îţi poate creşte şansele de a cunoaşte pe cineva potrivit intereselor tale; 

- mulţi utilizatori susţin că au fost umiliţi mai rar în interacţiunile cu persoane de sex opus pe internet în comparaţie cu întâlnirile faţă în faţă;

- cunoaşterea online este convenabilă din mai multe puncte de vedere, printre care cel mai important este alegerea unor potenţiali parteneri în funcţie de apropierea de propria casă; 

- comunicarea pe internet este mai rapidă decât orice alt mijloc de comunicare, mediat sau intermediat.

Dezavantaje: - comunicarea uneori prea rapidă face ca unele etape să fie arse prea repede, ceea ce creează o senzaţie de contrafacere a relaţiei;

- internetul asigură un control prea mare asupra procesului romantic, ceea ce sufocă romantismul; 

- anonimitatea în spatele căreia se poate ascunde oricine face din internet un loc nesigur, fără măsuri de precauţie care să ne protejeze atât identitatea online, cât şi siguranţa în viaţa reală.

1 din 5 (20%) persoane aflate într-o relaţie de lungă durată sau căsătorite şi-a găsit partenerul prin intermediul internetului.

Cuplurile care s-au căsătorit în urma unei relaţii începute în mediul online au fost de 2 ori mai multe decât cuplurile formate din parteneri care s-au cunoscut în cluburi, baruri şi alte evenimente sociale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri