Aproximativ 60.000 de șoferi în vârstă din Japonia au semne de demență, potrivit unui nou raport care își propune să sublinieze numărul în creștere al persoanelor care trăiesc cu această boală, scrie The Guardian.
57.000 de șoferi cu vârste de peste 75 de ani au prezentat simptome ale demenței în momentul în care și-au reînnoit carnetul de conducere, în ultimele 12 luni, potrivit agenției naționale de poliție din Japonia.
În contextul noilor legi privind siguranța pe șosele, șoferii cu simptome ale demenței sunt obligați să vadă un doctor, într-o încercare a autorităților de a diminua numărul de accidente în care sunt implicați șoferi în vârstă.
Peste două milioane de șoferi au picat testul funcțiilor cognitive în ultimul an, iar 57.000 de persoane au fost suspectate de o anumită formă de demență, potrivit poliției.
În ciuda faptului că numărul de accidente mortale a ajuns la cel mai mic nivel, poliția a mărit eforturile de a diminua accidentele în care sunt implicați șoferi în vârstă.
Cei mai mulți șoferi implicați în accidente au încurcat pedala de accelerație cu cea de frână și au mers pe contrasens pe autostrăzi.
O femeie în vârstă de 90 de ani a fost arestată în luna mai după ce a trecut pe culoarea roșie a semaforului și a omorât un pieton în apropiere de Tokyo. Alte trei persoane au fost rănite. În aceeași lună, o femeie în vârstă de 70 de ani a intrat într-un spital în sud-vestul Japoniei. Accidentul s-a soldat cu rănirea a 13 persoane.