Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ARB: Conversia creditelor în valută, risc pentru economie

ARB: Conversia creditelor în valută, risc pentru economie

de Valentin Gros    |   

Asociația Română a Băncilor (ARB) subliniază „impactul negativ” care ar urma să se propage asupra consumatorilor și economiei naționale în cazul aprobării unor proiecte legislative. Între acestea, ARB dă ca exemple „conversia monedei de plată din contractul de credit la cursul istoric plus maxim 20%, plafonarea dobânzilor, limitarea caracterului de titlu executoriu al contractelor și privind eliberarea de datorie la prețul real al cesiunii și dobânda”.

Comunitatea bancară solicită, în consecinţă, „asigurarea unui dialog real și constructiv în dezbaterea proiectelor de lege care au implicații multiple atât la nivelul consumatorilor, instituțiilor de credit, cât și la nivel macroeconomic”.

 

„Soluţii fundamental greşite”

 

Proiectele respective se află în dezbatere în Camera Deputaților și „conduc la creșterea riscului legislativ și la afectarea creșterii intermedierii financiare”, au arătat ieri, într-o conferinţă, liderii bancherilor. „Proiectele de lege instituie soluții fundamental greșite, care contravin deciziilor pronunţate deja de Curtea Constituțională a României, fiind susceptibile de a aduce atingere stabilității financiare și de a afecta băncile ca parte a Infrastructurii Critice Naționale, creditarea populației și a companiilor, dar și încrederea investitorilor în statul român”, au atenţionat reprezentanşii ARB.

Un studiu de impact realizat, la solicitarea ARB, de KPMG Advisory relevă că impactul proiectelor de lege ar putea conduce la o încetinire a creșterii economice, o scădere a consumului și investițiilor, ca și la o diminuare a veniturilor la bugetul de stat.

Subiecte în articol: conversia creditelor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri