Jurnalul.ro Ştiri Observator Arhiva SIPA încinge spiritele. Au fost copiate dosarele?

Arhiva SIPA încinge spiritele. Au fost copiate dosarele?

de Cristian Anton    |   

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că nu are cunoştinţă că arhiva SIPA ar fi fost copiată, dar, dacă se va dovedi că este adevărat, cei vinovaţi vor trebui să răspundă. La rândul său, SRI a precizat că nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei SIPA. Jurnalistul Dan Andronic susţine că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de o comisie desemnată de Monica Macovei, ministru al Justiţiei la acea dată. 

“Arhiva este în păstrarea autorităţilor şi în momentul prezent este securizată de către Direcţia Penitenciarelor. Nu ştiu informaţia din spaţiul public, înţeleg că a apărut astăzi şi nu îmi permit să o comentez deoarece chiar nu o ştiu. Cu siguranţă, cine a făcut astfel de copii va trebui să răspundă dacă informaţia se dovedeşte a fi adevărată. Personal, n-am vizitat această arhiva, n-am cunoştinţă de faptul că s-ar fi copiat, multiplicat, dar vă asigur că, după ce trec aceste zile destul de aglomerate cu proiectele de lege, coduri şi legile justiţiei, mă voi interesa şi voi vedea fizic acea arhivă şi voi vedea parametrii în care se păstrează şi se gestionează”, a declarat Tudorel Toader, întrebat despre informaţiile privind copierea arhivei SIPA.

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) a fost înfiinţat în 1991, prin ordin ministerial, de ministrul de Justiţie Mircea Ionescu Quintus din guvernul Theodor Stolojan, ca structură departamentală în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări şi controla infracţiunile cu implicaţii majore din penitenciare.

În discuţie a intervenit şi SRI, care a ţinut să precizeze că nu are nici o legătură cu arhiva SIPA, singurul său rol fiind acela de a asigura paza încăperilor în care erau depozitate documentele serviciului secret al Justiţiei.

 SRI păzea arhiva

“Referitor la modalitatea de gestionare a arhivei SIPA, structură aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, vă aducem la cunoştinţă faptul că SRI nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei acestei structuri. Singura legătură a SRI cu această arhivă a fost aceea că RASIROM, regie aflată în coordonarea SRI, a asigurat antiefracţie locaţia în care se afla arhiva SIPA cu sisteme clasice - camere video la intrare şi pe hol”, au declarat oficialii SRI. Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informaţie conţinută în documentele din Arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desfiinţat SIPA şi nu a avut nici o informatie despre magistrati. Imediat după preluarea mandatului în decembrie 2004, ministrul Macovei a numit un procuror la conducerea DGPA (fosta SIPA) şi a dispus stoparea activităţii de strângere a informaţiilor despre magistraţi. Activitatea s-a redus doar la colectarea de informaţii vizând sistemul penitenciar. Noul director general al DGPA a prezentat un raport în comisiile de specialitate ale Parlamentului cu privire la activitatea acestui serviciu”, a explicat şi judecătorul Cristi Danileţ, fost membru în comisia de inventariere a arhivei SIPA.

Subiecte în articol: arhiva sipa
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri