Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Arii protejate ale României. Parcul Național Defileul Jiului

Arii protejate ale României. Parcul Național Defileul Jiului

Parcul Național Defileul Jiului se află în sud-estul țării, pe teritoriile județelor Gorj și Hunedoara. A fost declarată arie protejată în anul 2005 și are o suprafață totală de 11.127 de hectare.

Defileul Jiului este o zonă spectaculoasă și oferă un peisaj care îți taie răsuflarea în toate anotimpurile din an. În interiorul parcului se află și Mănăstirea Lainici, o mănăstire ortodoxă de călugări construită în anul 1817. Lăcașul de cult poartă hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Parcul Național Defileul Jiului se întinde în partea vestică a Carpaților Meridionali, între Munții Vâlcan și Munții Parâng, de-a lungul râului Jiul, între confluența Jiului de Est cu Jiul de Vest și confluența cu valea Sadului și reprezintă o zonă montană. În arealul parcului sunt incluse rezervațiile naturale: Sfinxul Lainicilor și Stâncile Rafailă.

Parcul Defileul Jiului este acoperit în proporție de peste 80% de păduri de fag și gorun. Accesul în zona parcului se poate face pe Drumul European E79 pe ruta Târgu Jiu – Bumbești Jiu sau pe ruta Deva – Simeria – Călan – Hațeg – Pui – Băița – Petroșani.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri