Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata lui Bashar al-Assad recucerește Siria

Armata lui Bashar al-Assad recucerește Siria

de Şerban Mihăilă    |   

În pofida criticilor și amenințărilor virulente formulate în ultimele zile de Turcia, trupele guvernamentale siriene au avansat spectaculos în zonele din nordul Siriei, unde se mai află bastioane ale rebelilor care luptă contra regimului de la Damasc cu ajutorul tacit al Ankarei. La rândul lor, contingentele siriene beneficiază de susținerea aviației ruse, care distruge, rând pe rând, principalele puncte de rezistență ale rebelilor.

 

Confirmate de corespondenții de război ai agențiilor internaționale de presă, autoritățile de la Damasc au anunțat, ieri, că trupele siriene au recâștigat controlul asupra a zeci de localități din nord-vestul țării, „într-un timp record”. Entuziasmul regimului condus de Bashar al-Assad pare de neoprit, după ce contingentele guvernamentale i-au îndepărtat pe insurgenți de pe autostrada M5, care leagă provincia Alep de capitala Siriei, Damasc. Soldații lui al-Assad au reușit să redeschidă astfel pentru prima oară în ultimii ani cel mai rapid drum care leagă, de la sud la nord, cele mai mari două orașe din Siria, Damasc și Alep, într-o victorie strategică de maximă importanță pentru regimul sirian. Înainte de război, Alep era considerat cel mai important centru comercial al Siriei. Susţinute de puternice atacuri aeriene ruseşti, forţele guvernamentale se luptă de la începutul anului să recucerească zonele rurale din Alep şi părţi din provincia învecinată Idlib, unde insurgenţii anti-Assad îşi au ultimele bastioane. În total, a anunțat armata lui al-Assad, citată de AP, trupele guvernamentale și-au consolidat poziția în Alep, capturând peste 30 de așezări într-o singură zi. Cu toate acestea, contingentele rebele continuă să atace unitățile guvernamentale lângă orașul Alep și controlează încă vaste teritorii din vestul provinciei, într-o zonă care face legătura cu regiunea Idlib, acolo unde se află cel mai puternic bastion al rezistenței anti-Assad. Încă de la începutul lui decembrie, anul trecut, trupele siriene s-au aflat într-o ofensivă continuă, recâștigând treptat zone din enclava rebelă, care adăpostește peste 3 milioane de oameni. Ofensiva a pus pe fugă peste 800.000 de persoane, provocând una dintre cele mai grave crize umanitare din istoria de nouă ani a războiului din Siria. În momentul de față, părți din nordul provinciei Alep, din zona graniței cu Turciei, se află sub controlul armatei turce și a unor facțiuni siriene aliate cu Ankara, iar regiunea de vest este deținută de forțele kurde, aliate cu SUA. Contingetele rebele sunt concentrate în Idlib și în teritorii din vestul provinciei Alep, acolo unde forțele lui al-Assad continuă ofensiva.

 

Moscova și Ankara, la cuțite

De alfel, ofensiva din ultimele zile a armatei siriene a pus în pericol colaborarea delicată dintre Ankara și Moscova. După multă vreme în care au lăsat impresia că se înțeleg și cooperează mai bine ca niciodată, fisurând până și unitatea NATO, Rusia și Turcia dau în Siria primele rateuri în relația neobișnuit de apropiată pe care o afișează, aproape ostentativ, de peste un an. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat recent Moscova pentru sprijinul acordat regimului sirian în comiterea „masacrului” asupra civililor din nordul Siriei.  

 

Vom continua sarcina sacră și nobilă de a scăpa de ultimele rămăşiţe ale organizaţiilor teroriste, oriunde le găsim pe teritoriul Siriei”.

Armata siriană

Subiecte în articol: siria turcia sua damasc ofensiva rebeli Rusia ankara
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri