După ce Casa Albă a impus taxe vamale de sute de miliarde de dolari pentru importurile din China, denunțând „practicile comerciale ilegale” ale Beijingului, iar chinezii au ripostat imediat prin măsuri simetrice, cele două tabere au încheiat un armistițiu la sfârșitul săptămânii trecute, cu ocazia reuniunii G20 de la Buenos Aires. Înțelegerea nu reprezintă însă decât o suspendare a escaladării războiului comercial care afectează întreaga Planetă.
Președintele american, Donald Trump, și liderul chinez, Xi Jinping, au căzut de acord să sisteze aplicarea unor noi tarife comerciale reciproce pentru o perioadă de 90 de zile, după 1 ianuarie 2019. Cei doi au avut o întrevedere de două ore, prima după izbucnirea războiului comercial dintre Washington și Beijing, la încheierea summitului G20 din capitala Argentinei. Înaintea acestei întâlniri, Trump părea hotărât să-și continue planul de majorare a tarifelor la bunuri în valoare de 200 de miliarde de dolari importate din China –taxe impuse în luna septembrie -, de la 10% la 25%, începând cu prima lună a anului viitor. Casa Albă și-a justificat strategia, afirmând că doar printr-un set de sancțiuni ferme poate reduce deficitul comercial anual, în valoare de aproximativ 260 de miliarde de dolari, în relația cu Beijingul. După întrevederea cu Xi, administrația americană a anunțat că va menține taxe vamale de 10% pentru un cuantum de 200 de miliarde de dolari la importurile din China, însă măsura de majorare a noilor tarife la 25%, începând de la 1 ianuarie 2019, este suspendată pentru 90 de zile. Dacă însă nu se va ajunge la un acord în această perioadă de grație, noile taxe vor crește conform planului inițial, a avertizat Casa Albă, citată de BBC. În schimb, a adăugat administrația de la Washington, China a fost de acord să importe din SUA „o cantitate substanțială” de produse agricole, energetice, industriale şi nu numai. „China urmează să decidă oficial achiziţionarea unei cantităţi substanţiale de produse agricole, energetice şi industriale din SUA, pentru a reduce dezechilibrele comerciale dintre cele două ţări”, a precizat președinția americană printr-un comunicat. La rândul său, aflat la bordul „Air Force One” în drumul de întoarcere de la G20, Trump le-a declarat reporterilor că a ajuns la „o înțelegere incredibilă”, care ar avea „un impact pozitiv fantastic asupra agriculturii”.
Strategie electorală
Prin revizuirea de tratate internaționale, Trump a făcut din reducerea deficitului comercial al SUA, care a atins, anul trecut, 566 miliarde de dolari, unul dintre principalele obiective ale mandatului său prezidențial și, în același timp, o bază solidă de capital electoral în perspectiva viitoarelor alegeri pentru Casa Albă. Încă de la începutul mandatului său, Trump a utilizat o retorică virulentă la adresa practicilor comerciale „necinstite” ale Chinei, despre care a afirmat că „ne violează țara” și „ne fură locurile de muncă”. Apoi, la jumătatea acestui an, el a declanșat războiul comercial contra Chinei și UE, cărora i-au căzut victime colaterale și aliați asiatici și din America de Sud ai americanilor.
„Dacă la sfârşitul acestei perioade părţile nu pot ajunge la un acord, tarifele de 10% vor fi majorate la 25%”.
Administrația prezidențială americană