Jurnalul.ro Ştiri Externe Asediată de COVID-19, Italia trece la terapia-șoc. Toată țara a devenit zonă de carantină

Asediată de COVID-19, Italia trece la terapia-șoc. Toată țara a devenit zonă de carantină

de Şerban Mihăilă    |   

Cu 463 de morți și 9.172 de oameni infectați, confirmați până ieri, Italia a devenit cea de-a doua cea mai lovită țară din lume de epidemia de coronavirus, după China. Virulența cu care s-a răspândit COVID-19 în Peninsulă a determinat guvernul de la Roma să adopte modelul Chinei, trecând la o terapie masivă de șoc. Premierul Giuseppe Conte decretase încă de duminică carantină în nordul țării, unde 16 milioane de oameni, adică peste un sfert din populația Italiei, urmează să fie blocați timp de aproape o lună. Apoi, ieri seară, Conte, a anunțat că măsurile luate pentru a opri epidemia de coronavirus vor fi valabile pe intreg teritoriul țării.

 

Blocada impusă de autoritățile de la Roma până la 3 aprilie paraliza inițial doar nordul, cea mai bogată parte a țării și motorul economic al Italiei, și constituie cea mai restrictivă măsură adoptată în Peninsulă după cel de-Al Doilea Război Mondial. Restricțiile erau aplicate până ieri seară, când au fost extinse în toată țara, în regiunea Lombardia și în alte 14 provincii. Toate școlile, universitățile, muzeele, cinematografele, bazinele de înot și pârtiile de schi din aceste zone au fost închise, scrie BBC. Concomitent, executivul de la Roma a anunțat că doar persoanele ce dovedesc oficialităților că au un motiv serios, legat de slujbă sau de familie și care nu poate fi amânat, vor putea părăsi zona de carantină sau vor fi lăsate să pătrundă în aceasta. Cu excepția vizitatorilor temporari, toți pasagerii care pleacă sau sosesc cu zborurile de pe aeroporturile din zonele afectate vor trebui să ofere explicații în legătură cu călătoriile lor. În stațiile feroviare persoanele sunt controlate, verificându-li-se temperatura, iar ambarcațiunile de croazieră nu mai au voie să acosteze în Veneția. Sistemul de sănătate se află sub o presiune imensă în provincia nordică Lombardia, care numără 10 milioane de oameni și al cărui principal oraș este Milano. Numărul mare de persoane afectate de noul coronavirus i-a obligat pe medici să-și trateze pacienții pe coridoarele spitalelor. Aflat în carantină autoimpusă, guvernatorul Lombardiei a încercat să-i liniștească pe oameni, descurajând adunările și insistând că „nu mergem la război”. Până duminică, doar 50.000 de persoane erau afectate de carantină în Italia. Blocada impusă de Roma în nordul țării și, ulterior, în toată țara este inspirată de modelul adoptat în China, unde Partidul Comunist a izolat, în provincia Hubei, la sfârșitul lunii ianuarie, aproximativ 60 de milioane de oameni. Șase săptămâni mai târziu, aceștia sunt în continuare blocați. 

 

Măsuri ignorate?

Reporterii BBC s-au deplasat duminică la marginea zonei de excluziune impusă de guvernul de la Roma, unde nu au văzut nici bariere rutiere și nu au observat nici controale pentru cei care vin sau pleacă. „Mașinile circulau în ambele direcții. Părea ca și când orice control în regiunea restricționată era extrem de relaxat și acest lucru este greu de înțeles”, remarcă BBC. „Este oare această zonă mult prea mare pentru a putea fi controlată sau închisă chiar în inima Europei sau restricțiile urmează să fie impuse gradual, în perioada următoare?”, se întreabă BBC. Pedepsele pentru încălcarea zonei de carantină variază de la trei luni de închisoare la o amendă de 206 euro. Autoritățile se tem însă că în orele scurse de la anunțarea carantinei și până la intrarea efectivă în vigoare a acesteia numeroase persoane au migrat din nord, în părțile sudice ale țării.

 

Ravagii peste tot

În întreaga lume, numărul persoanelor infectate a depășit, conform AP, 110.000, iar al celor decedate a trecut de 3.800. Pe întreaga planetă au fost contramandate tot mai multe evenimente, altele desfâșurându-se în spatele ușilor închise, cum ar fi slujba de duminică a Papei, etapa din Bahrain a Formulei Unu la automobilism sau o competiție de sumo din Japonia, unde luptătorii au pătruns în arenă cu măști pe față și au fost obligați să intre în ring, după ce și-au dezinfectat mâinile. În China, scrie BBC, bilanțul zilei de ieri indica o încetinire a răspândirii bolii. Beijingul a confirmat, luni, încă 40 de cazuri de coronavirus şi 22 de morţi, majoritatea în provincia Hubei. Bilanțul epidemiei din China a ajuns astfel la 3.119 morţi şi 80.635 de cazuri de infectare. Din ultimele cazuri confirmate, 36 au fost înregistrate în provincia Hubei. Din cele 22 de morţi, doar una nu a avut loc în regiune. În Statele Unite, numărul de morți a depășit 21, iar al celor infectați este de peste 500. Concomitent, la rândul lor, în afară de Italia, și alte guverne europene și-au întărit măsurile de securitate. Potrivit CNN, Ministerul Sănătății din Spania a anunțat ieri un număr total de 647 de persoane contaminate cu noul coronavirus. Cele mai multe cazuri sunt în Madrid (202) și Țara Bascilor (102).

 

Primul caz de coronavirus la Comisia Europeană

Un prim caz de coronavirus a fost identificat printre angajații Comisiei Europene, a declarat, ieri, o purtătoare de cuvânt, relatează Reuters. Este vorba de o femeie care s-a întors recent din Italia și care a fost pusă în carantină săptămâna trecută, a spus un oficial european. Comisia Europeană, executivul blocului de 27 de națiuni, are aproximativ 32.000 de angajați. Între timp, Consiliul Uniunii Europene a decis să trimită acasă aproape 50 de persoane, după ce doi angajați au fost testați pozitiv la coronavirus.

 

4000 de euro pentru a fi contaminat cu COVID-19!

Un laborator din Marea Britanie a anunţat că se caută voluntari care să fie infectaţi cu noul coronavirus pentru a ajuta la dezvoltarea unui vaccin. Potrivit „7sur7”, virusul va fi injectat în cantităţi mici și va provoca simptome ale aparatului respirator. Voluntarii vor fi apoi plasaţi în carantină în estul Londrei, fiindu-le interzis să intre în contact cu lumea exterioară. Ca recompensă pentru cele 14 zile petrecute în carantină, voluntarii vor primi 4.000 de euro. Cei interesaţi de experiment pot aplica deja pe platforma FluCamp.com, care este dedicată propunerii.

 

Informaţii false 

Extinderea epidemiei de coronavirus în lume a generat şi răspândirea informaţiilor false pe platformele de socializare online despre presupuse conspiraţii ori remedii, scrie „The New York Times”. Postările sunt scăpate de sub control și nu mai pot fi eliminate total de Facebook, Google şi Twitter.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri