Jurnalul.ro Ştiri Externe Asociația Națională pentru Arme de Foc din SUA, bună de plată

Asociația Națională pentru Arme de Foc din SUA, bună de plată

de Redacția Jurnalul    |   

Fostul șef al Asociației Naționale pentru Arme de Foc, Wayne LaPierre, a gestionat greșit grupul pentru drepturile armelor de foc și dat milioane de dolari prin cheltuieli inutile pentru a-și susține un stil de viață luxos, a constatat vineri un juriu.

Juriul a recomandat ca Wayne LaPierre să returneze 4,35 milioane de dolari.

Într-un caz de corupție civilă intentat de procurorul general al New York-ului, Letitia James, juriul format din șase persoane din Manhattan a recomandat, de asemenea, ca fostul trezorier și director financiar al NRA, Wilson Phillips, să ramburseze grupului 2 milioane de dolari pentru propria sa proastă gestionare.

Un alt acuzat, actualul secretar și consilier general al NRA, John Frazer, nu a adus prejudicii financiare grupului, a constatat juriul.

Într-un proces din 2020, James a acuzat NRA că a permis directorilor executivi de top să deturneze milioane de dolari pentru lux, transformând grupul în „Lumea lui Wayne”, în timp ce LaPierre se bucura de avioane private, călătorii costisitoare și o sesiune de cumpărături în Beverly Hills.

James a mai spus că NRA a ignorat necesitatea aprobării consiliului de administrație pentru a renunța la conflictele de interese și pentru a aproba tranzacțiile cu persoane din interior.

„Astăzi, după ani de corupție galopantă și de autodepășire, Wayne LaPierre și NRA sunt în sfârșit trași la răspundere”, a declarat James într-un comunicat.

Jurații au constatat că LaPierre a cauzat daune de 5,4 milioane de dolari NRA, dar a rambursat 1,05 milioane de dolari.

Avocații fiecărui inculpat în parte nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Avocații apărării au calificat procesul drept parte a unei „vânători de vrăjitoare” politice, deoarece lui James, un democrat, nu-i plăcea ceea ce reprezenta NRA și dorea să o reducă la tăcere.

Judecătorul Joel Cohen din Manhattan, care a supravegheat procesul, va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește soluțiile.

LaPierre, în vârstă de 74 de ani, s-a confruntat cu o posibilă destituire înainte de a demisiona în ianuarie, după mai mult de 32 de ani în calitate de director general. El a transformat NRA într-o forță politică, adesea aliată cu republicanii, care a făcut presiuni asupra Washingtonului și a parlamentelor de stat pentru a extinde drepturile privind armele de foc, chiar și în timp ce împușcăturile în masă s-au înmulțit la nivel național.

Dar grupul pe care l-a condus cândva s-a confruntat cu dificultăți în ultimii ani, cu venituri în scădere cu 44% din 2016, iar numărul de membri a scăzut cu aproape o treime din 2018, potrivit documentelor depuse în instanță anul trecut.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: arme foc sua
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri