Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Astenia de toamnă. Simptome și soluții rapide pentru alungarea stărilor neplăcute

Astenia de toamnă. Simptome și soluții rapide pentru alungarea stărilor neplăcute

de Redacția Jurnalul    |   

Venirea toamnei provoacă astenie multor persoane. Zilele devin mai reci și mai scurte iar impactul asupra stării generale a organismului poate fi semnificativ.

Lipsa poftei de mâncare, starea permanentă de oboseală sau nervozitate sunt doar câteva dintre stările cu care se confruntă circa 10% dintre oameni. 

Vestea bună este că astenia de toamnă poate fi prevenită iar simptomele se pot gestiona cu succes. 

"Astenia de toamnă este una dintre provocările de care trebuie să fim conştienţi, odată cu venirea sezonului rece. De cele mai multe ori, simptomele sunt senzaţia de oboseală, dorinţa de a ne izola, interpretăm ca fiind foarte mari sarcinile pe care le avem, pare că timpul nu ne mai ajunge, persoanele din jur parcă ne irită", spune Irina Gruia, psiholog.

Simptomele asteniei de toamnă

stare de oboseală

dureri de cap

nervozitate

melancolie

capacitate scăzută de concentrare

insomnie

tulburări alimentare

Soluții pentru astenia de toamnă

Una dintre metodele eficiente pentru contracararea acestor stări este alimentația.

"Legumele verzi, pentru ca au antioxidanţi destul de buni pentru organism, la fel şi alimentele de culoare mov. Dovleacul iar este foarte bun. Şi multă hidratare. Persoanele care nu îşi pot atinge necesarul de hidratare pe parcursul zilei să îşi ia o sticluţă, să ştie că trebuie să o umple de 4-5 ori", spune Dorina Lăzărescu, nutriţionist.

O altă soluție este introducerea unor practici în rutina zilnică.

""Minimum jumătate de oră pe zi de petrecut noi cu noi, ca şi reflectare a ceea ce trăim, să repirăm de 3 ori înainte de a lua o decizie în pripă, să petrecem cât mai mult timp cu oamenii dragi", precizează Irina Gruia, psiholog.

Totodată, sunt recomandate plimbările prin parc, alergările în aer liber, exerciții fizicec la o sală de fitness.

"Este foarte important să tragem un pic de noi. Ar trebui să facem mişcare în fiecare zi, dar dacă timpul nu ne permite, cel puţin de 3 ori pe săptămână şi weekendul să fie pauză şi relaxare", spune Elena Pariș, antrenoare fitness.

La toate acestea se pot adăuga și sumpliemntele almentare. 

Astenia de toamnă poate să dureze câteva săptămâni. Dacă se prelungește mai mult timp este recomandat să mergeți la un psiholog, potrivit observatornews.ro.

Subiecte în articol: astenie toamna sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri