Jurnalul.ro Ştiri Educatie Atac la libertatea presei în Franța și SUA

Atac la libertatea presei în Franța și SUA

de Şerban Mihăilă    |   

Franța este ultima dintre țările care încearcă să lupte contra știrilor false prin introducerea unei legislații speciale, însă adversarii acestei măsuri susțin că inițiativa nu ar funcționa, ba, mai mult, ar putea fi folosită pentru reducerea la tăcere a criticilor puterii. De cealaltă parte a Oceanului, Departamentul american al Securității Interne vrea să monitorizeze sute de mii de jurnaliști, editori, corespondenți și bloggeri.

Propus pentru a opri ceea ce guvernul de la Paris numește „manipularea informației” în perioada dinaintea alegerilor, proiectul de lege contra știrilor false va fi dezbătut mâine în Parlamentul Franței, pentru a fi pus în practică în timpul procesului electoral declanșat de scrutinul parlamentar european de anul viitor. Ideea i-a aparținut chiar președintelui francez, Emmanuel Macron, care, în timpul campaniei prezidențiale din 2017, a fost ținta unor „bârfe”online, potrivit cărora actualul lider de la Paris ar fi fost homosexual și ar fi avut un cont bancar secret în Bahamas. Proiectul acordă autorităților franceze dreptul de a opri imediat publicarea de informații catalogate drept „neadevărate”, înaintea alegerilor. De asemenea, rețelele de socializare trebuie să introducă o serie de protocoale pentru etichetarea rapoartelor false și să le furnizeze autorităților toate datele despre acestea. Nu în ultimul rând, proiectul permite retragerea drepturilor de difuzare pentru posturile radio și TV străine, dacă acestea încearcă să „destabilizeze Franța”, dezvăluie  AFP. Ultima măsură pare să aibă însă o țintă precisă: postul rus „Russia Today”. De altfel, guvernele europene au încercat în ultimele luni să contracareze fenomenul știrilor false, în special după acuzațiile privind amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale din Franța și SUA. Londra a format o divizie de luptă contra știrilor false, Roma are un departament online pentru semnalarea articolelor ce conțin informații neadevărate, UE lucrează la un „cod de practici” pentru companiile de comunicare socială, iar Berlinul a stabilit amenzi de până la 50 de milioane de dolari pentru rețelele de socializare.

Cenzură periculoasă în mâna puterii

O serie de critici avertizează însă asupra proiectului de lege francez, susținând că autoritățile vor folosi această legislație pentru a bloca rapoarte jenante și compromițătoare la adresa unor reprezentanți ai puterii. „Este un pas spre cenzură (…), un proiect ineficient și periculos!”, a declarat Vincent Larnier, șeful sindicatului național al jurnaliștilor francezi, citat de AFP. La rândul lor, numeroși șefi de publicații din Franța consideră această inițiativă drept un atac fără precedent la adresa presei libere. Concomitent, peste Ocean, anunță site-ul „Zero Hedge”, Departamentul american al Securității Interne a anunțat că vrea să alcătuiască o listă cuprinzătoare, conținând numele a sute de mii de jurnaliști, editori, corespondenți, bloggeri și „media influencers” din mediul online, și să adune „informații relevante” despre aceștia.

Trebuie să ne îngrijoreze regimul autoritar care câștigă teren în Franța și metodele ce ar putea fi folosite de acesta”.

Jerome Fenoglio, director editorial „Le Monde”

 

 

Subiecte în articol: libertate presa franta
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri