Jurnalul.ro Ştiri Externe Pistă iraniană, în cazul atentatului din centrul Madridului

Pistă iraniană, în cazul atentatului din centrul Madridului

de Redacția Jurnalul    |   

Trei persoane au fost reținute în cazul politicianului catalan împușcat în față, la Madrid, luna aceasta. Doi dintre ei sunt bărbați spanioli, iar cel de-al treilea reținut este o femeie britanică.

Alejo Vidal-Quadras a fost împușcat în față pe un trotuar din centrul Madridului, pe 9 noiembrie, de către un bărbat aflat pe motocicletă.

În vârstă de 78 de ani, politicianul a supraviețuit atacului, glonțul trecându-i prin maxilar. El se află încă în spital, în recuperare după o dublă fractură a maxilarului, a anunțat ieri spitalul, dar face „progrese bune”.

Vidal-Quadras este fostul șef al Partidului Popular de centru-dreapta din Catalonia și unul dintre fondatorii partidului de extremă-dreapta Vox din Spania. De asemenea, el a fost vicepreședinte al Parlamentului European între 2009 și 2014.

Comitetul Consiliului Național al Rezistenței Iranului, grup de opoziție iranian cu sediul la Paris, l-a descris pe Vidal-Quadras ca fiind un aliat de nădejde și a dat vina pe guvernul iranian pentru atac. Poliția spaniolă nu a confirmat o astfel de teorie, iar un purtător de cuvânt al Ambasadei Iranului la Madrid a refuzat să comenteze.

În octombrie 2022, Vidal-Quadras a fost inclus pe o listă de sancțiuni iraniene, ca răspuns la unele sancțiunile impuse de Uniunea Europeană în urma morții tinerei iraniano-kurde de 22 de ani Mahsa Amini. Sancțiunile iraniene au inclus o interdicție de viză și de intrare pentru Vidal-Quadras și confiscarea oricărei proprietăți în Iran.

Subiecte în articol: atentat madrid politician impuscat
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri