Rusoaica Zhanna Samsonova a locuit în Asia de Sud-Est și s-a stins din viață pe 21 iulie ca urmare a unei „infecții asemănătoare holerei”, accelerată de „epuizarea organismului printr-o dietă vegană”, după cum a declarat mama sa, Vera Samsonova, pentru publicația Vechernyaya Kazan.
Totodată, o prietenă afirmă că în ultimele luni arăta epuizată.
"Au trimis-o acasă să caute tratament. Cu toate acestea, a fugit din nou. Când am văzut-o în Phuket, am fost îngrozită. Locuiam la un etaj deasupra ei și în fiecare zdimineață îmi era teamă că îi voi găsi trupul fără viață. Am convins-o să caute tratament, dar nu a reușit”.
O altă prietenă spune că un aliment favorit al acesteia, în ultimii 7 ani, a fost durianul, un fruct tăios cunoscut pentru mirosul înțepător.
Femeia a urmat timp de 5 ani o dietă vegană alcătuită doar din „fructe, muguri de semințe de floarea soarelui, smoothie-uri de fructe și sucuri”. Ea le recomanda diverse preparate crud-vegane admiratorilor săi pe rețelele de socializare.
„Îmi văd corpul și mintea transformându-se în fiecare zi. Nu mî întorc niciodată la obiceiurile pe care le aveam”, scira Zhanna, și continua „Mănânc mâncare simplă, deși am multă experiență ca bucătar de raw food. Îmi place să îmi creez propriile rețete și să inspir oamenii să mănânce mai sănătos”, potrivit Mirror.co.uk., citat de dcnews.ro.
Ce spune specialiștii
Medicii atrag atenția că dietele restrictive pot fi periculoase.
„Nicio dietă restrictivă nu este bună pentru organism. Întotdeauna trebuie să avem diete normale, în care să avem toți nutrienții necesari organismului, nu trebuie să excludem absolut niciun nutrient. Cu cât excludem nutrienții din dieta noastră, cu atât putem avea probleme la nivelul întregului organism.
Da, s-au mai întâmplat, au existat cazuri și în Franța, anumite persoane care au ținut, dar în orice lucru există avantaje și dezavantaje și întotdeauna trebuie să luăm în calcul aceste lucruri și să le știm.
Dezavantajele sunt destul de mari. Alimentele crude, în general, chiar dacă au și beneficii, au și non-beneficii. De ce? Pentru că un aliment crud, care nu este preparat termic, poate avea și anumite substanțe care devin nocive, de exemplu, semințele de caise. Consumate în mod excesiv și pe un timp foarte îndelungat pot deveni toxice pentru creier.
Dacă nu consumăm și alimente de origine animală, nu consumăm niște nutrienți benefici organismului și foarte importanți. De exemplu, vitamina B12 se găsește în produsele de origine animală. Dacă noi nu consumăm și avem o carență mare de vitamina B12, putem avea tulburări neurologice semnificative. Există această neuropatie care apare din deficitul de B12.
Vitamina D care se găsește în alimentele de origine animală. Carențele, hipovitaminozele, pot afecta întregul organism. Deficitul de calciu, de iod, de fier, zinc, acizi grași, omega 3 care sunt esențiali pentru sănătatea inimii, pentru sănătatea creierului, pot aduce dezastre în organism.
Sunt foarte multe lucruri la care noi trebuie să fim foarte atenți! Când vrem să ținem o dietă, întotdeauna trebuie să ne adresăm unui specialist pentru că putem inclusiv avea niște boli ascunse pe care să nu le știm.”, a explicat medicul nutriționist Oana Dumitrache la Antena3 CNN.