Jurnalul.ro Ştiri Justitie Augustin Lazăr: Păstrarea încrederii în sistemul judiciar este esenţială

Augustin Lazăr: Păstrarea încrederii în sistemul judiciar este esenţială

Păstrarea încrederii în sistemul judiciar este esenţială, a declarat miercuri procurorul general Augustin Lazăr. 

"În contextul discuţiilor din spaţiul public, este foarte importantă păstrarea şi consolidarea încrederii. Sunt comentate diverse decizii judiciare care se iau, începând din faza de urmărire penală şi până în faza de judecată. Observăm că se fac afirmaţii cu o uşurinţă debordantă - cine la cine a intervenit şi cine de ce a dat o anumită soluţie. Este absolut surprinzător să observ un raţionament ca acesta în spaţiul public, care nu aparţine raţiunii, nu aparţine unei analize raţionale a evenimentelor, ci aparţine spectacolului judiciar în cel mai bun caz, dacă nu cumva aparţine unor interese care sunt promovate pentru interese personale. Dar păstrarea încrederii în sistemul judiciar este esenţială şi evitarea impresiei că deciziile judiciare pot fi influenţate e absolut esenţială", a spus Lazăr, la un eveniment prilejuit de aniversarea a 13 ani de la înfiinţarea Direcţiei Generale Anticorupţie. 

În opinia sa, este nevoie de o Justiţie care să fie independentă. 

"Aş face un apel să vină alături de magistraţi, de ofiţeri ai Poliţiei judiciare, toţi cei care vor să o facă şi să consolideze încrederea, să vadă partea bună de integritate a lucrurilor, faptul că deciziile judiciare sunt luate într-o manieră imparţială şi că fiecare răspunde de ceea ce face, că există un sistem de control judiciar după fiecare dintre cei care iau decizii, până când decizia rămâne definitivă. Cu toţii avem nevoie de o justiţie care să fie independentă, în care să avem încredere şi cu toţii trebuie să susţinem imaginea unei astfel de Justiţii", a afirmat Lazăr. 

El a vorbit despre o lume ''foarte judiciarizată'', ''o lume a spectacolului judiciar''. 

"Acum 13 ani, când DGA şi-a început activitatea, erau o lume şi un mediu total diferite, noi eram în afara UE, ne străduiam să îndeplinim nişte exigenţe pentru a atinge ordinea de drept europeană a UE, iar în zilele noastre trăim într-o lume foarte dinamică, (...) o lume foarte judiciarizată. (...) Aş dori să fac o trimitere la Mario Vargas Llosa care spune că trăim într-o lume a spectacolului, este aprecierea unui premiant Nobel, dar, aş completa eu, într-o lume a spectacolului judiciar mai degrabă, pentru că spectacolul judiciar este foarte agreat, pentru că lumea este judiciarizată şi toată lumea vede, observă, comentează activităţile noastre. (...) Este important să vedem că lucrăm într-un acvariu de sticlă în care ne vede o lume întreagă şi orice incident procesual care apare face turul ţării foarte rapid graţie noilor tehnologii ale informaticii, face turul lumii. (...) Aceasta înseamnă că noi trebuie să avem un grad al culturii profesionale tot mai actualizat şi tot mai înalt, o cultură a drepturilor omului foarte actualizată", a spus procurorul general. 

El crede că trebuie lăsate în urmă şi decizii de prevenire, nu numai condamnări. "E esenţial să lăsăm în urma noastră nu numai condamnări penale, (...) trebuie să lăsăm şi decizii înţelepte de prevenire în urma noastră. Managerii activităţilor în diverse domenii trebuie să observe care sunt vulnerabilităţile şi să prevină săvârşirea de noi infracţiuni", a mai declarat Lazăr. 

Potrivit acestuia, instituţiile puternice se bazează pe integritate şi pe formare profesională. "Aş dori să remarc activitatea profesională comună pe care Ministerul Public o desfăşoară cu DGA pentru a asigura formarea profesională a procurorilor, a poliţiştilor care lucrează în domeniu", a adăugat Lazăr. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri