Jurnalul.ro Ştiri Observator Româncă din Cernăuți, despre cum Ucraina limitează accesul minorităților la limba maternă: "Nu putem accepta asta pentru copiii şi şcolile noastre"

Româncă din Cernăuți, despre cum Ucraina limitează accesul minorităților la limba maternă: "Nu putem accepta asta pentru copiii şi şcolile noastre"

de Redacția Jurnalul    |   

Ministerul Afacerilor Externe din România critică legea adoptată de Ucraina și solicită reprezentanților țării să se consulte cu cei din Comisia de la Veneția, dar și cu cei din comunitatea românească de acolo și să ajungă la un consens, astfel încât această lege să fie modificată.

Mai exact, dacă ne referim strict la comunitatea de români, putem spune că românii din Ucraina nu pot să învețe în limba proprie în școlile de stat și astfel sunt nevoiți să meargă la școli private, scrie Antena3CNN

În plus, românii nu pot să-și folosească limba maternă atunci când merg, de exemplu, în fața instanței sau când trebuie să meargă la o administrație publică. Instituțiile nu recunosc decât limba oficială.

Întrebată cum sunt afectate școlile prin această lege, Aurica Bojariu secretar responsabil al Uniunii Regionale Comunitatea Românească din Ucraina, care cuprinde organizații din Maramureșul istoric, din regiune transcarpatica, din sudul Basarabiei, regiunea Odesa și din orașul Kiev, inclusiv cele din regiunea Cernăuți, a spus: 

"Ceea ce am avut în legea pentru minorități din 1992 bazată pe declarația naționalităților pe baza căreia s-a format Statul Independent Ucraina, cu drepturile noastre garantate de stat, avem o diminuare de drepturi, chiar și cele din Constituția Ucrainei.

Deci nu s-a acceptat nicidecum garantarea învățământului în limba română în limba română maternă pentru minoritățile naționale.

Așa a fost de sute de ani în localitățile noastre unde locuiesc românii. Deci totdeauna s-a învățat în școală în limba maternă, în toate perioadele chiar când a fost Austro-Ungaria, când a fost Uniunea Sovietică, deci totdeauna și  n paralel s-a învățat foarte bine cu limba de stat.

Dacă noi am avut un sistem de învățământ pentru minorități naționale foarte bine pus la punct în anii în care ne-am format și noi ca intelectuali, deci acum această posibilitate nu o vor avea tinerii din localitățile noastre.

Este foarte dureros, pentru că dacă din clasa a V-a nu se va mai preda și  bază în limba română și treptat ele vor fi înlocuite cu predare în limba de stat, atunci desigur că, copiii o vor avea o pregătire mult mai slabă, pentru că nu o să aibă cunoștințele necesare imediat din clasele primare pentru clasele medii. Se trace de la o limbă la alta și este foarte dificil acest lucru.

Nici nu putem să ne închipuim că se va produce asta cu noi, cu copiii, cu școlile noastre.

Din toate demersurile noastre începând cu 2017 de când s-a luat această procedură și a ieșit prin Legea Educației care ne-a îngrădit acest drept pentru studiu în limba maternă, toate nenumăratele noastre adrese peste tot și la local și la nivel central, în străinătate şi la instituțiile internaționale, pentru că am făcut multe asemena drumuri, dar fără rezultat", a explicat Aurica Bojariu, secretar responsabil al Uniunii Regionale Comunitatea Românească din Ucraina, în emisiunea Exces de putere de la Antena 3 CNN. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri