Jurnalul.ro Ştiri Social Autoritățile au izolat-o și pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

Autoritățile au izolat-o și pe Sfânta Cuvioasă Parascheva

de Diana Scarlat    |   

Peste 200.000 de oameni au participat, anul trecut, la pelerinajul de Sfânta Parascheva, la Iași. Anul acesta, autoritățile se străduiesc să-i oprească pe pelerini și s-a anunțat chiar carantina pentru oraș și localitățile învecinate, astfel încât să nu mai existe nici posibilitatea de cazare pentru cei care ar reuși să ajungă la locul de închinăciune. Iașiul ar putea pierde peste 1,5 milioane de euro.

Ieri, în prima zi de după anunțul făcut de autorități, hotelierii încă sperau să-și păstreze rezervările și chiar să mai primească vizitatori, în următoarea perioadă. Iașiul este de astăzi zonă de risc, după ce gradul de infectare cu SARS-CoV-2 a depășit 1,5 la mia de locuitori.

 

Doar pentru ieşeni


Orașul devenea, în fiecare an, în preajma zilei de 14 octombrie, cel mai mare centru de pelerinaj din ţară și unul dintre cele mai mari din Europa, cu ocazia sărbătorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Peste 200.000 de români ortodocși și romano-catolici din ţară și străinătate se duceau să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase, dar și la cele ale sfinţilor aduși special cu această ocazie.

Anul acesta, evenimentul este organizat în perioada 8-15 octombrie. Cele mai multe autocare cu pelerini ar fi trebuit să pornească deja spre destinație, iar unii dintre pelerini deja au ajuns la locul de închinare, în aceste zile. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Iașilor au anunţat că nu vor mai fi aduse moaștele altor sfinţi din ţară sau din străinătate, iar ieri se rediscutau măsurile de protecție sanitară și condițiile de desfășurare a slujbelor, la care vor mai putea participa doar locuitorii orașului. Iașiul s-ar putea închide, în zilele următoare, dacă altfel nu vor putea fi opriți credincioșii.

 

Declarații contradictorii 

Până anul trecut, pelerinii stăteau la rând chiar și 20 de ore, în ziua hramului, pentru a atinge racla sfântă, dar noile restricții ar putea prelungi timpul de așteptare, dacă accesul va mai fi permis, în funcție de deciziile care s-ar putea lua. „Sărbătorile Iașiului” nu se mai organizează în următoarea perioadă.

Din declarațiile de ieri ale autorităților nu se înțelegea exact dacă se va mai putea intra sau nu în oraș. Pe de o parte, autoritățile centrale declarau că Iașiul și alte localități învecinate intră în carantină, în timp ce primarul afirma că autorităţile locale nu le pot interzice cetăţenilor din Iași și din ţară să vină în pelerinaj.

„Este dreptul legitim al fiecărei persoane la libera circulaţie. Noi vom lua toate măsurile necesare pentru a evita riscul epidemiologic”, declara primarul Mihai Chirica. Însă edilul a transmis, luni, o adresă către MAI, cerând sprijin pentru oprirea pelerinajului. Primarul i-a rugat pe ieşeni să evite deplasarea la Catedrala Mitropolitană, precum şi orice alte zone aglomerate, în perioada 8-15 octombrie.

 


În Iaşi, se închid restaurantele, cinematografele, teatrele, cazinourile, barurile, cafenelele și sălile de jocuri de noroc, iar instituțiile culturale nu vor mai susține spectacole. Restricțiile se aplică, începând de marţi, 6 octombrie, în Iași și în alte 11 comune din județ, după creșterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2, şi rămân în vigoare cel puțin până pe 12 octombrie. Pot fi prelungite, dacă indicele de infectare nu scade. În cursul zilei de 14 octombrie, cu o jumătate de oră înainte de Sfânta Liturghie şi cu încă o jumătate de oră după aceasta, va fi interzisă orice activitate comercială pe pietonalul şi bulevardul Ştefan cel Mare.

Subiecte în articol: Moaștele Cuvioasei Parascheva
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri