Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Avertisment OMS. Îndulcitorii sintetici nu ajută la reducerea greutății corporale

Avertisment OMS. Îndulcitorii sintetici nu ajută la reducerea greutății corporale

de Anastasia Paul    |   

Îndulcitorii artificiali sunt adăugați mai ales în băuturi pentru a ajuta consumatorii să își mențină greutatea optimă.

Însă OMS atrage atenția că aceștia ar putea să nu fie eficienți și avertizează asupra produselor care conțin îndulcitori sintetici, precum sucurile dietetice.

Avertismentul vine în urma unui studiu a concluzionat că alimentele care conțin stevie (produs natural) sau aspartan nu ajută la reducerea greutății corporale pe termen lung, scrie time.com. 

„Oamenii ar trebui să reducă cu totul produsele dulci atunci când țin dietă”, spune Francesco Branca, directorul OMS pentru nutriție și siguranță alimentară.

Îndulcitorii artificiali sunt legați de un risc ridicat de dezvoltare a diabetului de tip 2 și boli vasculare, precum și de deces.

Noul ghid se aplică tuturor îndulcitorilor fără zahăr, inclusiv derivaților de stevie și sucraloză. Astfel de produse au devenit utilizate pe scară largă și sunt adăugate în mod obișnuit în alimentele și băuturi procesate sau vândute singure.

Aceștia „nu sunt factori dietetici esențiali și nu au valoare nutrițională”, afirmă Francesco Branca. Sunt adesea folosite pentru a înlocui zahărul în alimente și băuturi procesate și pot încuraja unele diete.

Băuturile accidulate dietetice, care afișează etichete cu zero zahăr conțin de obicei aspartam. 

Asociația Internațională a Îndulcitorilor a transmis o declarație prin care se arată „dezamăgită de faptul că concluziile OMS se bazează în mare parte pe dovezi cu certitudine scăzută din studii observaționale”. Studiile observaționale adesea nu au garanții precum grupurile de comparație.

Noua recomandare se aplică tuturor consumatorilor, cu excepția celor care au deja diabet, conform OMS. Organizația a emis și un proiect de ghid împotriva îndulcitorilor, în iulie 2022, și l-a deschis unei consultări publice.

OMS a sfătuit, anterior, adulții și copiii să-și limiteze aportul de zahăr la 10% din consumul total de energie, subliniind legătura dintre consumul mai mic de zahăr și greutatea corporală mai mică.

Subiecte în articol: indulcitori oms greutate corporala
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri