Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertisment sumbru al șefilor spionajului american: Putin va intensifica ofensiva, fără să-i pese de victimele civile

Avertisment sumbru al șefilor spionajului american: Putin va intensifica ofensiva, fără să-i pese de victimele civile

de Şerban Mihăilă    |   

Șefii serviciilor americane de informații sunt de părere că președintele Vladimir Putin consideră conflictul din Ucraina drept „un război pe care nu-și poate permite să-l piardă”. În opinia lor, acest lucru sugerează că, foarte probabil, liderul de la Kremlin va intensifica ofensiva, fără să-i pese de numărul civililor uciși.

În pofida eşecurilor militare ale armatei sale şi a daunelor economice imense provocate Rusiei de sancţiunile internaţionale, este puţin probabil ca Putin să fie descurajat de pierderile de până acum, a avertizat şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA, Avril Haines, în timpul unei audieri în fața Comitetul de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor din Congresul american.

Dimpotrivă, a adăugat ea, liderul de la Kremlin își va dubla eforturile și, implicit campania militară, pentru a ține Ucraina departe de NATO. Armata lui Putin, a mai precizat Haines, operează „cu un dispreț nesăbuit pentru siguranța necombatanților, în timp ce unitățile rusești utilizează artileria și loviturile aeriene în zonele urbane”.

Potrivit șefei Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA, Rusia a subestimat inițial forța rezistenței ucrainene, iar obiectivele militare finale ale Moscovei rămân neclare.

„Ceea ce nu este clar în acest stadiu este dacă Rusia va continua să urmărească un plan maximalist de a captura toată sau cea mai mare parte a Ucrainei, ceea ce, după părerea noastră, ar necesita mai multe resurse.”, a afirmat Haines, citată de CNN.

Erorile Kremlinului

Directorul CIA, William Burns, a împărtăşit, la aceeaşi audiere, comentariile făcute de Avril Haines în privința faptului că Putin nu va da înapoi. „Cred că Putin este acum nervos şi nemulţumit. Probabil că va acţiona mai intens şi va încerca să spulbere armata ucraineană, fără a ţine cont de victimele civile.”, a avertizat, la rândul lui, şeful serviciului american de spionaj, care a confirmat că SUA şi Ucraina desfăşoară „un schimb dinamic de informaţii”.

Burns a mai precizat că analiştii CIA nu văd cum ar putea Putin să-şi atingă obiectivul de a cuceri capitala Kiev şi de a-l înlătura de la putere pe preşedintele Volodimir Zelenski, înlocuindu-l cu o administraţie pro-rusă.

Putin este „hotărât să domine şi să controleze Ucraina”, dar a pornit războiul plecând de la un set de presupuneri care l-au făcut să creadă că Rusia va obţine un rezultat favorabil, a mai remarcat Burns, enumerând patru evaluări greşite făcute de liderul de la Kremlin.

În primul rând, Putin a plecat de la premisa că ucrainenii sunt slabi şi uşor de intimidat, astfel încât vor opune o slabă rezistenţă.

În al doilea rând, preşedintele rus a estimat că europenii, în special Franţa şi Germania, au atenţia distrasă de alte probleme şi nu sunt dispuşi să-şi asume niciun risc în criza ucraineană.

În al treilea rând, a continuat Burns, liderul de la Kremlin a crezut că a reuşit să facă economia rusă suficient de rezistentă în faţa sancţiunilor şi dispune de rezerve valutare solide.

Nu în ultimul rând, Putin a fost prea încrezător că armata rusă s-a modernizat şi este capabilă să obţină rapid o victorie decisivă cu pierderi minime, a mai spus directorul CIA. Până acum, președintele rus „s-a înșelat în toate privințele!”, a concluzionat Burns.

„Aceasta este o chestiune de convingere personală profundă pentru Putin.”, a mai afirmat Burns, în fața Camerei Reprezentanților. „El fierbe la foc mic de mulți ani, într-un amestec incandescent de nemulțumire și ambiție!”, a adăugat directorul CIA, citat de CNN.

Subiecte în articol: erorile kremlinului
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri