Jurnalul.ro Ştiri Social Baia Mare: Elevii roboticieni fac viziere pentru medici

Baia Mare: Elevii roboticieni fac viziere pentru medici

de L.Budin    |   

De două săptămâni, Darius Paşca, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, îşi petrece zilele şi nopţile lângă o imprimantă 3D. Aparatul funcţionează în camera lui, 24 de ore din 24. Colegii din echipa de robotică a liceului montează piesele astfel obţinute şi fac viziere, care sunt apoi donate medicilor de la spitalele din judeţ. În ţară, liceeni din peste 80 de cluburi de acest fel îşi pun creativitatea în slujba binelui public.

 

Echipa Robocorns #ro004 are 15 membri, toţi elevi la colegiul din Baia Mare. Clubul de robotică s-a înfiinţat în urmă cu patru ani, când a şi participat pentru prima oară la campionatul First Tech Challenge, adus în ţară de asociaţia Naţie prin Educaţie.

„Suntem liceeni, furăm meserie unii de la alţii”, spune Alexandra Teşileanu, elevă într-a XI-a. „Încă din anul în care ne-am format ca echipă, am primit o imprimantă 3D”.

 

Un dispozitiv-cheie

Imprimanta aceasta s-a dovedit un instrument-cheie în momentul în care şcolile s-au închis, iar elevii au fost obligaţi să stea acasă. „În primele zile, căzuseră toţi într-un soi de letargie”, spune mama unuia dintre adolescenţi – care e şi mentor al echipei, alături de profesoara de fizică. „I-au mobilizat cei de la asociaţia Naţie prin Educaţie, aşa cum au mobilizat şi alte echipe de robotică din ţară, sugerându-le să-şi utilizeze creativitatea pentru a confecţiona piese de echipament sanitar care ar putea fi de folos”.

 

Munca în echipă

Pentru elevii din Baia Mare, etapa cea mai dificilă a fost să obţină aprobarea conducerii colegiului pentru a lua imprimanta din şcoală şi a o transporta acasă la colegul lor Darius Paşca. După aceea, liceenii au început să dea telefoane la sponsori, ca să obţină materialele de care aveau nevoie: rolele de filament (materia primă pentru imprimanta tridimensională), folie transparentă, elastice. Au primit de toate, apoi şi-au împărţit sarcinile. Darius Paşca a găsit pe internet proiectul pentru cordeluţa vizierei şi l-a optimizat. De atunci, imprimanta 3D funcţionează non-stop. O cordeluţă de acest tip, de care se prinde folia transparentă, se printează într-o oră jumătate. După ce se obţin mai multe astfel de cordeluţe, un părinte vine, le ia, şi le împarte altor membri ai clubului, care le finisează şi le asamblează.

 

Mesaje de mulţumire

Odată ce-s gata gata, vizierele sunt ambalate frumos în cutii, cu logo-ul Robocorns, şi sunt distribuite gratuit unităţilor sanitare care au nevoie de ele. Alexandra Teşileanu spune că, până acum, colegii ei au confecţionat 75 de astfel de viziere. „Le-am donat Spitalului de Boli Infecţioase din oraş, Spitalului Judeţean Baia Mare, Spitalului Municipal din Cluj, unui hotel în care-s cazate persoane în carantină. Urmează să mai dăm şi la Cavnic”, adaugă ea. Doctorii beneficiari le trimit adesea elevilor mesaje de mulţumire.

La un moment dat, echipa a primit un telefon şi de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” din Bucureşti, precizează mămica-mentor. Cei de acolo au fost îndrumaţi să ia legătura cu cluburile de robotică din Capitală, care fac, la rândul lor, echipamente pentru unităţile sanitare. „Ne-ar fi prins bine să mai avem o imprimantă”, oftează mentorul.

 

Un alt proiect la orizont

L-am sunat pe elevul Darius Paşca şi l-am găsit, firesc, acasă. Pe fundalul conversaţiei se auzea zgomotul inconfundabil al imprimantei. „Nu prea mai avem filament, am ajuns la ultimele grame”, spune Darius. „Şi nu ştiu dacă o să mai primim”.

În speranţa unei alte sponsorizări, elevul a îmbunătăţit un proiect şi a printat un dispozitiv care se fixează pe mânerele de la uşă, permiţând acţionarea clanţei fără a pune direct mâna pe ea. „L-am trimis doctorilor, ca să-l testeze, şi aşteptăm un răspuns”, spune el.

Îl întreb cu ce s-a ales din această experienţă. „A fost foarte utilă, fiindcă am învăţat să optimizez un proiect, pentru o printare mai rapidă şi mai eficientă – şi e prima oară când am putut şi eu să ajut”.

 

„Noi, cei din Robocorns, suntem foarte diferiţi. Avem calităţi diferite şi ne completăm reciproc. Am luat sub aripa noastră şi o grupă de aspiranţi, ca să-i învăţăm ce ştim”.

Alexandra Teşileanu, echipa Robocorns

 

Echipa de robotică e coordonată de profesoara de fizică Laura Teşileanu şi e susţinută de conducerea Colegiului „Vasile Lucaciu”. Liceenii care confecţionează vizierele sunt următorii: Darius Pașca – specialist imprimantă 3D, Vlad Koblicika – driver robot, Vlad Ciomîrtan – PR, mecanic, Alexandra Teșileanu – PR, mecanic, Denis Opriș – mecanic.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri