Jurnalul.ro Ştiri Social Balurile sătești, redeschise lângă Câmpulung Muscel

Balurile sătești, redeschise lângă Câmpulung Muscel

de Mariana Zaharia    |   

La Lerești, în Argeș, timpul s-a scurs la fel ca peste tot, dar cineva s-a gândit să readucă unele lucruri frumoase și așa s-a ajuns ca aici să se organizeze, din nou, baluri sătești la care ținuta obligatorie este ia, iar singura băutură alcoolică este țuica servită din țoiul tradițional. Numai la prima ediție au participat 400 de oameni, iar la cea de a doua au venit deja și turiști. Un grup de 50 de bucureșteni s-a distrat la Lerești, la Căminul Cultural în minivacanța de 1 Mai.

Comuna Lerești este așezată în partea de nord a municipiului Câmpulung Muscel și are trei sate. Locuitorii lor și-au dat întâlnire de două ori, în această primăvară, la Căminul Cultural, pentru petreceri despre care s-a vorbit apoi în tot județul Argeș și nu numai. Prima ediție a balului sătesc a avut loc în martie, iar cea de a doua weekendul trecut. Atunci când mii de români petreceau în Vama Veche sau Mamaia, alte câteva sute se îmbrăcau în ii și jucau pe muzică populară la Lerești.

Ideea a pornit de la localnici și a fost pusă repede în practică de autorități, fără să aloce vreun ban din bugetul Primăriei. Au făcut totul în sala Căminului Cultural, iar de aranjarea ei s-au ocupat chiar doamnele din Primărie - de la secretară, viceprimar sau contabilă, toate au contribuit ca locul să fie primitor. Formația care cântă la Bal este una locală, formată din patru tineri. Cel mai mic are 14 ani, iar interpreta este și liderul de vârstă, la 23 de ani. Invitațiile au fost împărțite în sate, dar și pe rețelele de socializare, și prin ele s-a anunțat că ia este obligatorie așa că mulți s-au pus pe căutau prin cuferele bunicilor sau străbunicilor în timp ce alții au mers să își cumpere.

Preotul-prezentator

Odată intrați pe ușa Căminului Cultural îmbărcați în ii, invitații se așează și așteaptă să fie anunțat începutul petrecerii. Iar la un așa eveniment acest lucru nu putea fi făcut oricum: un băiat în vârstă de 7 ani rostește Tatăl Nostru cu o voce și o putere care fac liniște în toată sala în care încap cu ușurință 400 de oameni. Îl cheamă Rareș Suseanu, este din zonă, iar tatăl lui a văzut totul live pe o rețea de socializare. Căpitanul Dragoș Suseanu este plecat în misiune în Afganistan, dar, virtual, tot a participat la petrecerea din comuna lui. Își face apoi apariția un adolescent care bate toba și anunță: ”Începe balul” , iar acesta este și momentul în care se dă startul distracției. În doar câteva minute, oamenii se prind în hore pe ringul de dans, indiferent de vârstă. Cel mai bătrân participant are 100 de ani și se numește Simăn Paraschiv. A văzut multe astfel de petreceri în viața lui, dar nu se gândea că ar mai putea lua parte la așa ceva în 2018. La polul opus, cel mai mic petrecăreț este o fetiță de 2 ani pe care părinții au îmbrăcat-o în ie. Mândru tare este și primarul localității, Marian Toader, care merge la bal purtând o cămașă veche de 120 de ani, iar lângă el este mereu un preot. Părintele Alexandru Pahonțu slujește în satul Lereștii de Jos, iar o problemă de sănătate l-a lăsat aproape fără vedere. Dar asta nu îl împiedică să prezinte Balul și să cânte, iar Dumnezeu l-a înzestrat cu o voce minunată.

Petrecerile au dezvoltat târgul local, acolo unde sunt vândute costume tradiționale cu prețuri care ajung la 800 de lei.

50 de bucureșteni s-au distrat și ei la Lerești, pe 28 aprilie, în prima zi de minivacanță pe care au ales să o petreacă în zona care încearcă să readucă portul popular în actualitate. Sunt 10 pensiuni în zonă și toate au fost pline, iar autoritățile cred că petrecerile lor vor aduce și mai mulți oameni într-o zonă care, în afară de frumusețea naturii, părea că nu are nimic de oferit. Probabil că nu degeaba circulă prin românii vorba că „omul sfințește locul”.

Subiecte în articol: baluri sătești campulung muscel
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri