Jurnalul.ro Special Până la sfârșitul anului statul va avea operațională o nouă instituție pentru susținerea investițiilor

Până la sfârșitul anului statul va avea operațională o nouă instituție pentru susținerea investițiilor

de Adrian Stoica    |   

Până la finele acestui an ar urma să devină operațională Banca de Investiții și Dezvoltare SA (BID), banca de dezvoltare a României, prevăzută în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. În prezent, banca se află în plin proces de organizare a activității și odată cu operaționalizarea ea va deveni principalul vehicul prin care statul român va derula noi programe guvernamentale și scheme de ajutor de stat de sprijin al economiei. BID urmează să preia atribuțiile Băncii de Export-Import a României - EXIMBANK S.A privind finanțarea proiectelor de investiții publice pentru dezvoltarea infrastructurii, a utilităților de interes public și a dezvoltării regionale, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor în vederea reorganizării activității Eximbank. De asemenea, ea urmează să participe la diverse inițiative investiționale dezvoltate la nivel regional.

Capitalul social inițial al BID subscris de acționar, prin Ministerul Finanțelor, este în valoare de până la 3 miliarde de lei, care se va asigura din veniturile din privatizare, cu excepția sumei reprezentând echivalentul a 10 milioane de euro, care se va plăti din bugetul de stat. În luna mai a anului trecut a fost adoptat, prin hotărâre de guvern, statutul viitoarei Bănci de Investiții și Dezvoltare (BID). Ideea înființării unei astfel de bănci, care, de altfel, există în multe țări din UE, a apărut încă de pe vremea Guvernului Ponta (2012-2015). Primul proiect de lege pentru înființarea ei a fost făcut de fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici, care l-a depus la Camera Deputaților în 2019, dar el a rămas la sertar. Constituirea băncii a fost decisă abia în octombrie 2022, de Guvernul Ciucă, ea figurând și ca jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență (în cadrul Componentei 8 - Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, Reforma 5 - Înființarea și operaționalizarea Băncii de Dezvoltare a României) cu termen de îndeplinire trimestrul IV din 2024. 

La impactul social al BID, Guvernul spune că ea va duce la creșterea investițiilor în domenii unde s-au identificat disfuncționalități ale pieței financiare și decalaje de finanțare și va avea un impact social pozitiv prin creșterea locurilor de muncă.

Ce va oferi BID

BID va oferi o gamă variată de produse financiare: garanții de portofoliu și garanții individuale, împrumuturi pentru finanțarea capitalului de lucru și a proiectelor de investiții derulate în principal de IMM-uri, entități publice (UAT-uri, operatori de servicii publice de apă și canalizare etc.). Pe măsură ce capacitatea și forța sa financiară vor crește, BID va putea introduce gradual produse mai complexe, cum ar fi investițiile de capital de risc (de tip equity). La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (respectiv 30 septembrie 2025) va înceta acordarea de către Eximbank a finanțărilor și garanțiilor în numele și în contul statului destinate să asigure dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea utilităților de interes public, dezvoltarea regională, susținerea activității de cercetare-dezvoltare, protecția mediului înconjurător, ocuparea și formarea personalului, susținerea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Activitatea şi modul de îndeplinire a obiectivelor băncii prin activitatea desfăşurată se evaluează anual de Ministerul Finanţelor, pe baza raportărilor efectuate de bancă, în funcţie de îndeplinirea indicatorilor de performanţă pe termen mediu şi lung şi a obiectivelor specifice de dezvoltare, precum şi a celor financiare de rentabilitate şi risc aferente strategiei de afaceri.

Cine conduce instituția financiară

În noiembrie anul trecut, Ministerul Finanțelor a finalizat procedura de selecție a conducerii BID, președintele directoratului fiind desemnat Sandu Dănuț-Leonard, fost CEO al Intesa Sanpaolo Bank, iar președinte al Consiliului de Supraveghere - Nanu Ștefan, fost director al Trezoreriei Statului. Pe lista membrilor directoratului se mai află Nicolescu Raluca-Ana-Maria și Kubinschi Florian-Raimund. De asemenea, pe lista membrilor Consiliului de Supraveghere se regăsesc Ciobănașu George-Romeo, Badea Dorin-Alexandru, Tănase Ioana, Marinel Gheorghe, Popescu Mioara și Iliescu Daniela-Elena. Mandatul primilor membri ai Consiliului de Supraveghere și al primilor membri ai Directoratului nu poate depăși 2 ani (și nu poate fi reînnoit). 

5 ani, fără dividende acordate

În activitatea pe care o desfăşoară, banca nu urmăreşte maximizarea profitului, ci trebuie să asigure premisele sustenabilităţii financiare a activităţii băncii şi prevenirea pierderilor. Veniturile obţinute trebuie să acopere costurile de funcţionare, iar surplusurile sunt reinvestite în activităţile băncii, nefiind acordate dividende acţionarului în primii 5 ani de activitate. Activitatea şi modul de îndeplinire a obiectivelor băncii prin activitatea desfăşurată se evaluează anual de Ministerul Finanţelor, pe baza raportărilor efectuate de bancă, în funcţie de îndeplinirea indicatorilor de performanţă pe termen mediu şi lung şi a obiectivelor specifice de dezvoltare, precum şi a celor financiare de rentabilitate şi risc aferente strategiei de afaceri.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri