Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, pe urmele lui Putin şi Erdogan

Băsescu, pe urmele lui Putin şi Erdogan

de Marius Gîrlașiu    |   

Dacă i s-ar îndeplini visul de a deveni prim-ministru, Traian Băsescu ar călca pe urmele lui Putin şi Erdogan, singurii şefi de stat care au condus la un moment dat şi Guvernul. Scenariul cu Băsescu premier datează încă din anul 2003, când Alianţa Dreptate şi Adevăr îl propunea iniţial pe Theodor Stolojan la Cotroceni şi pe Băsescu la Palatul Victoria.

Fuziunea cu UNPR şi transformarea noului PMP în a treia forţă de pe scena politică i-au dat aripi lui Traian Băsescu. Fostul preşedinte visează acum la scaunul de premier, iar Valeriu Steriu susţine că liderul PMP va fi propunerea partidului după alegerile din toamnă. "Pot fi de acord cu orice, dar cel mai bun profil de premier sunt eu", a anunţat Traian Băsescu după ce s-a văzut cu sacii în căruţă în urma fuziunii cu UNPR. Replica lui Băsescu a venit după ce noul preşedinte executiv al PMP, Valeriu Steriu, a dezvăluit că partidul l-ar putea susţine pe Dacian Cioloş după alegerile din toamnă. Reacţia şefului l-a făcut pe Steriu să schimbe macazul şi să revină cu ştirea anului. “Traian Băsescu a spus că ar fi cel mai bun premier şi într-adevăr este în clipa de faţă prima propunere a PMP, este normal să fie aşa. Va urma un program de guvernare care va genera nu doar un premier, ci propuneri pentru toate posturile de miniştri”, a fost anunţul lui Steriu. Băsescu devine astfel prima variantă vehiculată oficial pentru postul de la Palatul Victoria, în condiţiile în care Dacian Cioloş a anunţat că nu ştie ce va face după încheierea mandatului. Liberalii caută şi ei un nume care să refacă imaginea partidului după alegerile locale, Cioloş fiind curtat în dese rânduri de liderii PNL. În Kiseleff, opţiunea social-democraţilor ar fi Liviu Dragnea, variantă susţinută de voci cu greutate din partid în ciuda condamnării definitive din dosarul Referendumul. Liderul PSD a explicat însă că n-ar fi acord cu ideea ca şeful partidului să conducă şi Executivul, iar anunţarea unui nume înainte de alegeri ar da ocazia unor atacuri sub centură din partea adversarilor.

Modelul despoţilor din Est

În situaţia ipotetică în care ar ajunge prim-ministru, Băsescu ar intra într-un cerc select al şefilor de stat care au condus şi Executivul în ţările lor. Modelul a fost brevetat la Moscova de Vladimir Putin. Fost ofiţer KGB vreme de 16 ani, Putin a fost premier în două rânduri. Între 1999 şi 2000 pe vremea fostului preşedinte Borsi Yeltsîn, şi încă patru ani din 2008 până în 2012, perioadă în care preşedintele Rusiei a devenit fostul premier, Dmitry Medvedev, rolul acestuia fiind mai mult decorativ. De altfel, Putin a făcut rocada între preşedinţie şi Guvern de două ori în carieră: primul mandat ca premier i-a folosit ca trambulină pentru a deveni şef de stat pentru prima oară (2000-2008), iar al doilea mandat ca preşedinte l-a obţinut în mai 2012, după alţi patru ani ca prim-ministru. Modelul Kremlinului a fost preluat şi la Istanbul unde actualul lider Recep Tayyp Erdogan a devenit preşedinte după 11 ani ca premier al Turciei. Amicul lui Victor Ponta a ajuns premier în martie 2003 şi a condus Executivul până în august 2014, când a devenit primul preşedinte ales prin vot direct din istoria Turciei. Asemănările cu Băsescu nu se opresc aici, Erdogan fiind primar în Istanbul vreme de patru ani (1994-1998). Actualul lider al PMP a condus şi el Bucureştiul ca primar general din iunie 2000 până în decembrie 2004, când l-a învins pe Adrian Năstase în cursa pentru Cotroceni.

Clotilde îl distruge: “Vrea să-şi asigure imunitatea”

Clotilde Armand (USB) l-a criticat dur pe Traian Băsescu după ce a aflat vestea că fostul preşedinte vizează fotoliul de premier. “Fostul preşedinte Băsescu este un om din ce în ce mai grăbit. Grăbit să îşi construiască o platformă politică suficient de puternică încât să îi asigure intrarea în Parlament şi imunitatea parlamentară. Grăbit să acceadă la putere sub o formă sau alta. În ciuda faptului că a adunat doar puţin peste 4% din voturi la nivel naţional la alegerile locale, PMP are 8 vicepreşedinţi de consilii judeţene, încheind alianţe fie cu PSD, fie cu PNL. În fapt, PMP şi Traian Băsescu reprezintă chintesenţa imoralităţii şi a lipsei de scrupule caracteristică vieţii police din România. Cel care s-a declarat timp de zece ani un mare susţinător al statului de drept şi al luptei împotriva corupţiei nu pierde acum nicio ocazie ca să denigreze justiţia şi procuratura”, a scris franţuzoaica pe facebook.

După zece ani de domnie la Cotroceni, Băsescu îşi doreşte fotoliul de la Palatul Victoria

Vladimir Putin şi Recep Tayyp Erdogan l-au inspirat fără să vrea pe Traian Băsescu

Subiecte în articol: traian basescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri