Jurnalul.ro Ştiri Externe Basilica Sf. Sophia din Istanbul naște discordie între Turcia și Rusia

Basilica Sf. Sophia din Istanbul naște discordie între Turcia și Rusia

Conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse s-a declarat îngrijorată de intenția președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a transforma fosta bazilică Sf. Sophia din Istanbul într-o moschee, transmite AFP.

Patriarhul Kirill s-a declarat profund preocupat de o posibilă schimbare de statut a unuia dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine, moştenitoarea tradiţiilor bizantine.

"Orice încercare de a umili sau de a călca în picioare moştenirea spirituală milenară a bisericii din Constantinopol este percepută de către poporul rus cu amărăciune şi indignare. O ameninţare pentru Hagia Sophia este o ameninţare la adresa întregii civilizaţii creştine şi, prin urmare, la adresa spiritualităţii şi istoriei noastre", a avertizat patriarhul Moscovei.

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia a analizat o cerere a președintelui Erdogan, care vrea să transforme Hagia Sophia într-o moschee, în pofida faptului că acest lucru suscită tensiuni la nivel internațional. 

Instanţa trebuie să-şi anunţe decizia în termen de 15 zile.

Basilica Sf. Sophia a fost construită, prima oară, în anul 325, în timpul Imperiului Bizantin, apoi transformată în moschee, în anul 1453, de către sultanul Mohamed, cuceritorul Constantinopolelui.

În 1935 aceasta a fost transformată în muzeu de către Mustafa Kemal Ataturk, părintele Turciei moderne. În prezent face parte din patrimoniul UNESO, fiind considerată a 8-a minune a lumii antice târzii.

Subiecte în articol: hagia sophia erdogan istanbul moschee
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri