Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile boabelor de cacao asupra sănătății. La ce trebuie să fii atent

Beneficiile boabelor de cacao asupra sănătății. La ce trebuie să fii atent

de Giulia Anghel    |   

Semințele de cacao sunt produse de un arbore care se află în Africa, America de Sud și America Centrală.

Denumirea  provine din termenul aztec "cacahuatl", preluat apoi de coloniștii spanioli. Arborele "Trehobroma cacao" produce păstăi care conțin aceste boabe, numite uneori și semințe. După uscare se macină sub formă de pulbere, care reprezintă materia primă principală din ciocolată. 

Cacao este bogat în antioxidanți și minerale esențiale, precum fier și magneziu. Boabele sunt mici și crocante după ce s-au uscat. Cele mai sănătoase sunt pudra sau bucăți de cacao neîndulcite și minim procesate, scrie health.com. 

Însă diversele produse de ciocolată pe care le știm nu sunt neapărat sănătoase din cauza celorlalte ingrediente adăugate. 

Beneficiile boabelor de cacao asupra sănătății

Inima

Cercetătorii au identificat o potențială legătură între consumul de cacao și sănătatea cardiovasculară. Într-un studiu publicat în 2022, oamenii de știință au evaluat efectele acesteia asupra sistemului cardiovascular. 

Deși consumul zilnic de cacao nu a scăzut incidența atacurilor de cord sau a accidentelor vasculare cerebrale, a fost corelat cu un risc semnificativ mai scăzut de deces din cauza bolilor de inimă. Participanții la studiu care au luat un supliment zilnic de cacao timp de 3,5 ani s-au dovedit a avea un risc cu 27% mai mic de deces provocat de boli cardiovasculare, în comparație cu participanții la studiu cărora li s-a administrat placebo.

Alte studii arată că antioxidanții din cacao pot îmbunătăți temporar funcția vaselor de sânge și cresc producția de oxid nitric de către organism, un compus care ajută la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Antioxidanții sunt substanțe care minimizează deteriorarea țesuturilor din organism și scad astfel riscul de boli cronice.

Din păcate, cele mai comune forme de cacao (cum ar fi batoanele de ciocolată) conțin niveluri scăzute ale acestor antioxidanți din cauza faptului că sunt supuse unor procese de fabricație îndelungate,

Produsele ultraprocesate din cacao tind, de asemenea, să fie bogate în zaharuri adăugate.

În concluzie, produsele din cacao puțin procesate, neîndulcite, conțin compuși care pot susține o inimă sănătoasă, dar o tabletă de ciocolată procesată probabil nu va oferi aceleași beneficii.

Bogat în minerale
Boabele de cacao conțin minerale importante, precum magneziu și fier.

Doar o lingură de pudră de cacao poate asigura 10% din necesarul zilnic de magneziu, necesar pentru sute de procese din organism, inclusiv reacții care susțin echilibrul zahărului din sânge, digestia sănătoasă și relaxarea.

Fierul, care se găsește în mod natural în cacao, este necesar pentru menținerea globulelor roșii sănătoase și a nivelurilor optime de energie.

Antioxidanti
Cacao este bogat în polifenoli. Aceștia sunt compuși care se găsesc în mod natural în plante, și includ antioxidanți precum flavonoidele și catechinele.

Când vine vorba de antioxidanți dietetici, cacao ocupă un loc important. O analiză din 2012 arată că are proprietăți antioxidante mai puternice decât băuturi precum ceaiul verde și negru sau vinul roșu.

Cercetările sugerează că antioxidanții din cacao pot îmbunătăți nivelul tensiunii arteriale și circulația, pot reduce inflamația și chiar activitatea celulelor canceroase.

Cum se consumă
Cea mai sănătoasă modalitate de a consuma cacao este sub formă de pudră neîndulcită. Ciocolata neagră, care conține cel puțin 72% cacao, este o altă variantă excelentă de a include cacao în dietă. În general, cu cât conținutul de cacao al ciocolatei este mai mare, cu atât va conține mai mulți antioxidanți.

Pudrele de cacao sunt făcute din boabe de cacao uscate și fermentate cărora li sa îndepărtat componenta untului. Aceste pulberi, împreună cu bucățile de cacao și ciocolata neagră, sunt printre cele mai sigure și mai versatile moduri de a te bucura de beneficiile acestui produs.

Pudrele de cacao neîndulcite pot adăuga aromă la o varietate de rețete, fără zaharuri adăugate, care se găsesc de obicei în batoanele de ciocolată.

Modalități ușoare de a încorpora pudra de cacao sau sâmburele de cacao în dieta ta pot include:

- Amestecă pudra de cacao în iaurt grecesc simplu pentru un mic dejun bogat în proteine, o gustare sau un desert.
- Adaugă în produse de copt de casă, cum ar fi brioșe, chec, cozonac.
- Adăugă o lingură în fulgi de ovăz
- Combină pudra de cacao și laptele pentru a face ciocolată caldă
Dozare
Dimensiunile porțiilor de pudră de cacao și boabe de cacao variază de obicei de la o linguriță, la o lingură.

Riscuri

Cacao este în general bine tolerat atunci când este consumat cu moderație.

Totodată, suplimentele de cacao nu sunt reglementate de Agenția pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite (FDA). Aceasta înseamnă că pot conține ingrediente suplimentare sau cantități inexacte de cacao decât cele enumerate pe eticheta produsului.

Metale grele, precum plumbul și cadmiul, au fost găsite în produsele pe bază de cacao, inclusiv în batoanele de ciocolată. Aceste metale pot pătrunde în plantele de cacao prin solul în care sunt cultivate.

Poți minimiza expunerea la aceste substanțe nocive consumând cacao cu moderație. Poate fi o idee bună să cumperi boabe de cacao, pulberi și batoane de ciocolată de la mărci de încredere. Alte opțiuni sunt certificările ecologice de pe etichete. 

Cacao conține, în mod natural, cantități mici de cofeină. O lingură de pudră de cacao poate avea 12 miligrame de cofeină. Prin comparație, o ceașcă standard de cafea conține  100 de miligrame de cofeină.

Deși cacao nu este prea bogat în cofeină, consumul în cantități excesive ar putea duce la un aport ridicat de cofeină și la efectele secundare asociate.

Este important să fii atent la aportul tău de cacao dacă știi că ești sensibil la cofeină sau ești însărcinată ori alăptezi. Consumul a peste 200 de miligrame de cofeină pe zi în timpul sarcinii a fost asociat cu complicații.

Interacțiuni potențiale
Este rar, dar cacao poate interacționa cu anumite medicamente, cum sunt cele pentru scăderea tensiunii arteriale, anticoagulanți, diuretice, stimulente.

Efecte adverse

Cacao este în general bine tolerat atunci când este consumat în cantități moderate. Efectele secundare mai puțin frecvente, dar posibile, sunt similare cu cele asociate cu majoritatea alimentelor vegetale, respectiv greața, durerile de cap și disconfortul digestiv. Un alt efect secundar rar este creșterea ritmului cardiac din cauza conținutului de cofeină.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 


 

Subiecte în articol: cacao sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri