Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Beneficiile prețioaselor bobițe roșii de goji

Beneficiile prețioaselor bobițe roșii de goji

de Andreea Tiron    |   

Comunitatea științifică occidentală a început să investigheze beneficiile pentru sănătate ale fructelor de goji după ce popularitatea acestora a crescut și în partea noastră de lume. Nu de alta, dar în China, unde se cultiva comercial, sunt consumate de mii de ani, pentru proprietățile lor terapeutice.

Potrivit cumvaplace.ro, pe scurt, beneficiile lor variază de la efectele anti-îmbătrânire la reglarea glucozei și susținerea imunității.

Cel mai folosit în alimentație este goji tibetan, un fruct zemos, cu pulpa bogată, dulce, cu semințe mici, comestibile. Se consuma mai ales uscat și este plin de nutrienți. 

Fructele de goji sunt adesea numite superalimente deoarece conțin compuși chimici esențial bunei funcționări a organismului: antioxidanți (beta-caroten și zeaxantina), vitamina A, vitamina C, complexul de vitamina B, proteine, fibre, fier (mai mult decât soia și spanacul), calciu, magneziu, potasiu, seleniu și aminoacizi.

Beta-carotenul, responsabil pentru pigmentul de culoare roșu-portocaliu din fructele de goji, este vital pentru sănătatea ochilor, a oaselor, a pielii și a dezvoltării celulelor. Cantitatea de beta-caroten din fructele de goji este printre cele mai mari dintre toate plantele comestibile, mai mare decât a morcovilor!

Beneficiile consumului de goji

Specialiștii au stabilit că principalele beneficii ale consumului de goji sunt:

  • Îmbunătățirea funcției sistemului imunitar (Vitamina C)
  • Protejează în fața stresului oxidativ (antioxidanți)
  • Contribuie la menținerea sănătății pielii (beta-caroten, antioxidanți)
  • Ajută în curele de slăbire (30 g de goji au în jur de 100 calorii)

Cum folosim fructele de goji

În tradiția chineză, goji se consumă crud sau sub forma de ceai, dar poate fi inclus într-o mulțime de meniuri, mai jos doar câteva idei de unde puteți porni

Fructele uscate pot fi ușor rehidratate într-un pahar cu apă, iar într-un iaurt sunt gata de mâncat și așa! Există, însă, și pudră din fructe uscate de goji, care poate fi adăugată în absolut orice suc sau limonadă

Ceaiul de goji

Infuzie din aproximativ 30 g de fructe și 250 ml apă fiartă. În funcție de preferințe, putem adăuga îndulcitor și lămâie ori portocală. Este un ceai aromat și foarte potrivit într-o zi rece, dacă îl bem fierbinte, dar la fel de bine îl putem răci și consuma în plină vară, cu felii sau bucăți de lămâie în el.

Doza recomandată

Specialiștii au stabilit și o doză zilnică recomandată – 16 g de fructe. În scop terapeutic, însă, cantitatea de fructe goji consumată poate crește până la 100 g/zi, dar nu mai mult.

Toate caracteristicile amintite la început de articol, legat de beneficiile pentru sănătate, aduc cu sine și câteva contraindicații, în anumite afecțiuni. Ca urmare, fructele goji nu sunt recomandate persoanelor care se afla sub tratament cu anticoagulante, celor cu afecțiuni renale ori celor cu alergie la polen. Nu există studii care să arate contraindicații pentru femeile însărcinate, însă bine ar fi să consultați un medic, mai ales dacă intenționați să consumați goji în scop terapeutic.

Subiecte în articol: goji beneficii glucoza vitamine
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri