Gutuia, denumită științific Cydonia oblonga, este de fapt o încrucișare între măr și pară. Are aromă puternică, textură fermă și o pulpă dură și poroasă, care o face ușor înecăcioasă.
Beneficii pentru sănătate
Conține fibre, vitamina C, fier, potasiu și cupru, scrie Dr. Axe, citat de medicool.ro.
Totodată, are și cantități mici de fosfor, magneziu, sodiu, grăsimi, proteine, carbohidați, vitaminele A, B1, B3, B5, calciu și seleniu.
Ulcer
Previne dezvoltarea ulcerului gastric, inclusiv al celui provocat de alcool, dar acționează și împotriva bacteriei Helicobacter pylori.
Antiinflamator
Conține cantități mari de vitamna C, important în sporirea imunității și tratarea inflamațiilor.
Greutate
Are un conținut scăzut în calorii și multe vitamine și minerale, inclusiv fibre, astfel că este indicată în diete.
Răni
Semințele și frunzele de gutui ajută la vindecarea rănilor și repararea țesuturilor afectate.
Sistem cardiovascular
Este bogată în: acizi clorogenici, antociani, flavonoli, catechine și proantocianidine, care ajută la scăderea sau echilibrarea tensiunii arteriale.
Afecțiuni digestive
Acționează împotriva bolilor inflamatorii intestinale și colita ulcerativă. Reduce efectele vărsăturilor și greței, inclusiv pe cele induse de sarcină și grețuri matinale.
Antioxidant
Are proprietăți antioxidante, limitând efectele radicalilor liberi și protejând celulele. Combate inflanația, reduce stresul oxidativ și prevenie dezvoltare de boli cronice.
Conține flavonoide, precum quercetină și kaempferol, care pot reduce șansele de apariție a bolilor cardiovasculare.
Antiviral
Este bogat în fenoli, compuși folosiți în medicamentele antigripale. Previne astfel răcelile, gripele, virozele.
Efecte adverse
Însă nu trebuie neglijat faptul gutuia că poate provoca alergii deoarece conține mucilagii. În plus, poate afecta absorbția anumitor medicamente.