De la vitamina A la vitamina C, pepenele galben este plin de nutrienți esențiali care pot ajuta la susținerea sistemului imunitar și digestiv, au arătat studiile.
Nutrienții din pepenele galben
Pepenele galben este un adaos excelent la dieta ta dacă „dorești să consumi alimente mai hidratante, antiinflamatoare și bogate în nutrienți”, spuner Hope Brandt, dietetician.
Pepenele galben este strâns înrudit cu pepenele verde. În contextul unei diete echilibrate, acesta este o sursă bună de antioxidanți, potasiu și fibre - nutrienți care stimulează imunitatea, ajută procesul de digestie și oferă protecție împotriva bolilor cronice, potrivit unui studiu din 2023.
„Cele mai importante beneficii pe care le observăm provin din acea frumoasă culoare portocalie, cauzată de beta-caroten”, explică Monica D’Agostino, dietetician. Când beta-carotenul intră în organism se transformă în vitamina A, care este esențială pentru „promovarea sănătății ochilor, asistarea organismului în producerea de celule sanguine și răspunsul imun, și acționează ca un antioxidant pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi”, explică ea.
Radicalii liberi fac ravagii în organism prin deteriorarea celulelor sănătoase, spune D’Agostino. Beta-carotenul acționează ca un neutralizator al radicalilor liberi, ceea ce poate ajuta la prevenirea progresiei bolilor, inclusiv a bolilor de inimă și a cancerului, adaugă ea.
„O dietă bogată în antioxidanți poate ajuta la reducerea inflamației cronice din organism în timp”, spune Brandt. Conținutul ridicat de vitamina C din pepenele galben este, de asemenea, util pentru absorbția fierului, adaugă Brandt.
Cu ce alimente se potrivește pepenele galben
Pepenele galben este un adaos răcoritor la salatele și gustările de vară, iar asocierea lui cu alimente bogate în antioxidanți, fibre și hidratare te poate ajuta să-ți diversifici nutrienții.
Când este consumat alături de alte fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și leguminoase bogate în fibre, pepenele galben poate „fi încorporat ca o modalitate de a crește cantitatea totală de fibre și apă din organism, ceea ce va ajuta la potențialele probleme digestive”, spune D’Agostino. Consumul de pepene galben alături de alimente precum fructe de pădure, nuci, iaurt grecesc și brânza de vaci sunt printre câteva exemple, spune ea.
Varietatea este esențială iar pentru a obține o dietă echilibrată este important să consumi o gamă largă de fructe bogate în nutrienți, subliniază D’Agostino. Dincolo de pepene galben există o serie de fructe care oferă beneficii similare pentru sănătate - grapefruit-ul, rodia și papaya sunt, de asemenea, alimente bogate în potasiu, fibre și antioxidanți, conform studiilor.
Într-o salată amestecată cu legume cu frunze verzi, pepenele galben oferă un beneficiu surprinzător, adaugă Brandt. Legumele cu frunze verzi sunt pline de fier non-hem, care este fierul găsit în alimentele pe bază de plante, potrivit Harvard Health. Corpul are adesea nevoie de puțin ajutor atunci când absoarbe fierul non-hem, iar vitamina C din pepene galben poate ghida acest proces mai eficient, explică Brandt.
Cât pepene galben ar trebui să consumi
O cană de pepene galben proaspăt tăiat cuburi conține 53 de calorii, ceea ce este echivalentul unei porții. O singură porție depășește doza zilnică de vitamina A, conține 6% din necesarul zilnic de fibre și este aproape suficientă pentru a satisface necesarul zilnic recomandat de vitamina C, conform WebMD.
Potrirvit OMS, în fiecare zi ar trebui să consumi cel puțin 5 porții de fructe și legume, în total circa 80 de grame per porție. Dacă îți place pepenele galben și vrei să îl adaugi la rotația obișnuită de fructe, D’Agostino spune că acesta poate fi o opțiune excelentă pentru a completa una sau două dintre porțiile recomandate de OMS, potrivit aol.com.