Bogate în acizi graşi esenţiali, uleiurile vegetale ajută la menţinerea echilibrului organismului și îi conferă nutrimentele de care are nevoie. Folosite la gătit sau la salatele ușoare, dau gust alimentelor și ajută la menținerea sănătății. Iată câteva idei de folosire a acestora în fiecare zi.
Uleiul de nucă este o alegere foarte bună, mai ales datorită conţinutului său bogat în acizi grași Omega-9, Omega-3, care ajută la elasticizarea arterelor și reduce riscul bolilor cardiace. De asemenea, prezența acizilor Omega-6 ajută în cazul artritei și contribuie la scăderea nivelului de colesterol, în timp ce vitamina E din componența sa protejează sistemul nervos.
Un alt ulei pe care specialiştii îl recomandă pentru o viaţă sănătoasă este cel de canola. Sărac în grăsimi saturate, dar bogat în acizi grași, consumul lui în mâncăruri ajută la scăderea colesterolului. Mai este cunoscut și pentru proprietățile sale cicatrizante, dezinfectante și diuretice, dar și pentru conținutul bogat în proteine, minerale și glucide. Totodată, acesta este unul dintre cele mai bune uleiuri pentru gătit.
Banalul ulei vegetal de floarea-soarelui are cel mai mare conţinut de vitamina E. De asemenea, conține, pe lângă acizi grași, vitaminele K și B și o cantitate generoasă de fier. Cu un puternic efect antioxidant, acesta previne îmbătrânirea celulară, ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar și protejează sistemul nervos.
Tratament pentru anxietate
Înainte de culcare, timp de o lună, două picături de ulei esenţial de sovârf pur, aplicate prin masaj uşor la nivelul plexului solar, alungă stările de încordare şi palpitaţiile. Acelaşi efect îl are şi aplicarea amestecului obţinut din câte 10 ml de ulei esenţial de levănţică, de muşcată şi de palisandru, ingrediente care s-au dovedit eficiente pentru combaterea anxietăţii. Pentru a scăpa de aceste stări, puteţi să adăugaţi în apa călduţă din cadă un amestec din 5 ml de ulei esenţial de portocală amară şi 5 ml de ulei esenţial de levănţică.
Pe lângă faptul că subliniază gustul mâncărurilor, uleiul de arahide conţine acizi grași, fier, zinc, vitaminele K și E. De asemenea, are efecte antioxidante și antiinflamatoare.