Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Biopsia lichidă, metodă modernă în depistarea cancerului

Biopsia lichidă, metodă modernă în depistarea cancerului

Institutul Clinic Fundeni vrea să introducă biopsia lichidă ca metodă de rutină în tratamentul cancerului, a declarat prof. dr. Irinel Popescu.

“Biopsia lichidă determină nivelul de răspuns la un anumit tratament în ceea ce priveşte diferite tipuri de cancer; în baza acestor informaţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii pot susţine tratamente specifice, în special pe cele inovative. Baza personalizării tratamentului începe de la diagnosticul molecular, iar Institutul Clinic Fundeni intenţionează să introducă biopsia lichidă ca metodă de rutină”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Biopsia lichidă presupune o analiză a tipului de tumoră şi a răspunsului acesteia la tratament, în urma recoltării unei probe de sânge de 10 ml.

O biopsie folosind probe de sânge lichide obținute de la pacienți cu cancer poate fi efectuată acum pentru a detecta ADN-ul liber circulant tumoral și pentru a identifica mutații specifice care pot avea implicații terapeutice sau de prognostic.

Mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

Biopsia lichidă – Care sunt avantajele?

Utilizarea ADN- ului liber celular are un mare potențial de diagnostic pentru diferite scenarii clinice. În prezent, utilizarea ADN-ul liber circulant tumoral ca un tracker tumoral non-invaziv de depistare a cancerului și de diagnostic a captat atenția comunității științifice.

Capacitatea de a analiza ADN-ul tumoral circulant izolat dintr-o simplă probă de sânge.....

Citește mai mult AICI

Vezi și Cancerul gastric – simptome, diagnostic, tratament

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri