La Shanghai, Blinken se va întâlni cu lideri din mediul de afaceri înainte de a se îndrepta spre Beijing pentru discuții vineri cu omologul său, ministrul de Externe Wang Yi, și o posibilă întâlnire cu președintele Xi Jinping.
Vizita lui Blinken se dorește a fi una prin care să se tempereze încordarea apărută în relațiile celor două țări la începutul anului trecut. Însă Washingtonul și Beijngul au făcut puține progrese în ceea ce privește reducerea aprovizionării Chinei cu substanțe chimice folosite pentru fabricarea fentanilului, Taiwanul rămâne un punct fierbinte, iar tensiunile se intensifică din cauza susținerii Chinei pentru Rusia în războiul din Ucraina, notează Reuters.
Deși este puțin probabil să se înregistreze progrese semnificative în timpul vizitei, ambele țări doresc "linii de comunicare deschise pentru a evita scenarii stânjenitoare", a declarat Alfred Wu, profesor asociat la Școala de politici publice Lee Kuan Yew din Singapore.
Blinken va face presiuni asupra Chinei pentru a împiedica firmele sale să își retehnologizeze și să reaprovizioneze baza industrială de apărare a Rusiei.
Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, la doar câteva zile după ce a convenit un parteneriat "fără limite" cu Beijingul și, deși China s-a ferit să furnizeze arme, oficialii americani avertizează că firmele chineze trimit tehnologie cu dublă utilizare care ajută efortul de război al Rusiei.
(sursa: Mediafax)