Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR: Băncile au înăsprit semnificativ standardele de creditare în primul trimestru

BNR: Băncile au înăsprit semnificativ standardele de creditare în primul trimestru

Primul trimestru al anului 2019 a fost marcat de o înăsprire semnificativă a standardelor de creditare atât pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, cât şi pentru creditele de consum acordate populaţiei, reiese dintr-un sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei. 

Potrivit documentului, pe segmentul companiilor nefinanciare, băncile au menţinut constante standardele de creditare comparativ cu trimestrul anterior.

În perioada următoare (trimestrul II din 2019), instituţiile de credit anticipează o înăsprire marginală a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor imobiliare şi moderată în cel al creditelor de consum destinate sectorului populaţiei. În cazul companiilor nefinanciare, aşteptările băncilor pentru următorul trimestru sunt de înăsprire marginală a standardelor de creditare. 

Din punctul de vedere al instituţiilor de credit, preţul proprietăţilor rezidenţiale a înregistrat în T1 2019 o creştere marginală, contrar aşteptărilor de scădere semnificativă din trimestrul anterior. Pentru T2 2019, băncile anticipează o evoluţie relativ constantă a preţurilor imobilelor. 

Cererea pentru împrumuturile ipotecare a crescut marginal în primul trimestru al anului curent, în pofida estimărilor băncilor de scădere semnificativă a acesteia
Aşteptările pentru T2 2019 sunt de continuare a tendinţei ascendente a cererilor de credite ipotecare, însă cu o intensitate scăzută (creştere marginală). Proporţia solicitărilor de credite ipotecare respinse de instituţiile de credit a crescut semnificativ în primul trimestru din 2019.

Conform sondajului, cererea a crescut marginal în cazul împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri şi a scăzut semnificativ în ceea ce priveşte creditele de consum acordate gospodăriilor. Standardele de creditare pe segmentul împrumuturilor de consum acordate populaţiei au înregistrat în T1 2019 o înăsprire semnificativă, factorii care au contribuit la această dinamică fiind pe de o parte deciziile de politică monetară sau prudenţială ale BNR, iar pe de altă parte, aşteptările privind situaţia financiară a populaţiei.

Termenii contractelor de credit de consum acordate în primul trimestru al anului 2019 au consemnat următoarele modificări: restrictivitate în creştere moderată la nivelul spread-ului ratei medii de dobândă a creditului faţă de ROBOR 1M (la o lună), înăsprirea semnificativă determinată de reglementările privind ponderea maximă a serviciului datoriei în venitul lunar.

Cererea pentru creditele de consum s-a redus semnificativ în T1 2019, în concordanţă cu estimările băncilor din trimestrul precedent. Pentru toate categoriile de credite de consum au fost înregistrate diminuări ale cererii: semnificative pentru segmentele de împrumuturi garantate şi negarantate cu ipotecă şi, respectiv, moderată în cazul cardurilor de credit. În acest context, rata respingerilor solicitărilor de credite destinate consumului a avansat semnificativ. Băncile previzionează pentru
următorul trimestru diminuarea moderată a cererii pentru toate categoriile de credite de consum acordate populaţiei.

La nivelul companiilor nefinanciare, cererea a consemnat o reducere moderată. În funcţie de dimensiunea companiilor, se observă o diminuare semnificativă a cererii de credite în cazul companiilor mari şi o scădere moderată în cel al companiilor mici şi mijlocii. Pentru următorul trimestru, cererea de finanţare a companiilor este de aşteptat să aibă o evoluţie relativ constantă pentru întreg sectorul, în timp ce în cazul companiilor mici şi mijlocii este preconizată o creştere moderată.

BNR precizează că sondajul este efectuat trimestrial de instituţie în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. Acesta are la baza un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

AGERPRES

Subiecte în articol: bnr standard de creditare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri