Premierul Mihai Tudose a acuzat joi seară Banca Națională a României (BNR) că este responsabilă pentru o parte a deprecierii leului în față euro. Acesta a mai spus că va avea o discuție "foarte așezată și serioasă" cu conducerea băncii "despre care ar trebui să fie rolul BNR".
Cum se răzbună manualul de economie
Reprezentanții BNR susțin că nu banca centrală stabiliște cursul, ci piața. Însă, Banca Centrală nu neagă că are intervenții pe piața valutară, dar spune că acestea nu se fac niciodată contra fundamentelor economice.
“Dacă BNR ar încerca să întăreasca politica monetară ca să readucă echilibrul cursului, dobânzile s-ar duce foarte sus. Lucrurile s-au complicat să ne gândim ce s-ar întâmpla cu dobânzile variabile de la credite”, a declarat Daniel Dăianu, membru al CA al BNR. Acesta a mai spus că există o dezarticulare între politica fiscală și cea monetară. “Dacă noi încercăm să compensăm o politică bugetară care este ulta-relaxată daunele ar fi foarte mari. Dacă noi am compensa un derapaj bugetar și dobânzile s-ar duce foarte sus există pericolul să se piardă încrederea în leu și în mod ironic lucrurile se vor întoarce împotriva oamenilor care au împrumuturi în lei cu dobânzi variabile”, a spus Dăianu. Acesta a mai opinat că pentru a se stopa presiunea pe leu e nevoie de o foarte bună conlucrare între politica fiscală și cea bugetară. Însă s-a exagerat prea mult cu scăderea de taxe și impozite și asta nu ne permitem asta.
O explicație tehnică
Tudose a acuzat și faptul că în primăvara acestui an BNR a redus depozitele obligatorii ale băncilor comerciale de la 10 la 8% iar acest lucru a "disponibilizat" 500 de milioane de euro, "dintre care 280 deja au plecat din ţară".
Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a demontat acuzațiile lui Tudose și a explicat că eliberarea rezervelor în valută ar fi apreciat leul, în nici un caz nu l-ar fi depreciat. “ Noi în primăvară am redus RMO (rezervele minime obligatorii ale băncilor) la valută de la 10% la 8% pentru că în Uniunea Europeană acestea sunt de 2%. Însă, când eliberezi valută în piață sunt presiuni de apreciere a cursului dacă schimbi banii în lei”, a spus Voinea. Acesta a mai precizat că RMO sunt formate din banii băncilor.
Voinea a adăugat că în acestă toamnă au avut loc două ședinte la BNR în care a existat optiunea de a reduce RMO la lei, dar nu le-am redus. Argumentul a fost că dacă s-ar fi redus se puteau face, eventual, speculații pe curs chiar cu banii respectivi.
- “Nu putem schimba logica piețelor. Dacă am apăra cursul, am crea o criză a celor care sunt împrumutați în lei”, spune Daniel Dăianu
- “Eliberarea rezervelor în valută apreciază leul, nu-l depreciază”, explică Liviu Voinea
- „Nu avem nevoie de război. E nevoie de o colaborare bună, e și rolul ministrului de finnațe să explice în guvern ce se întâmplă și de ce BNR nu poate să facă totul”, spun reprezentanții BNR