Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Podul de flori peste Prut devine un pod de bani

Podul de flori peste Prut devine un pod de bani

de Dan Constantin    |   

Relația României cu Republica Moldova devine, sub presiunea conflictului dramatic din Ucraina, tot mai strânsă. Ciclul istoric din ultimul secol, care a avut pentru România momentele de răscruce în cele două războaie mondiale, tinde să ajungă iar la borna pe care scrie destinul comun „punct și de la capăt”. Podul de flori peste Prut, lansat cu mare simbolism și speranțe unificatoare la începutul anilor ’90, este acum consolidat cu relații economice tot mai solide, în care băncile centrale de la București și Chișinău au rolul asumat al inginerului constructor de a-l transforma în edificiul complicat al unui pod de bani.

La Banca Națională a României s-a desfășurat a doua ediție a conferinței BNR-Academia de Studii Economice, intitulată „Navigând printre crize suprapuse”. O sesiune specială a evenimentului a fost dedicată întăririi colaborării dintre România și Moldova. În deschiderea conferinței, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, aprecia că parteneriatul solid dintre cele două bănci centrale s-a întărit semnificativ în ultimii ani. „Este rezultatul eforturilor Băncii Naționale a Moldovei de întărire a capacităților sale instituționale și a sistemului financiar-bancar din Republica Moldova, atât prin acordurile bilaterale de cooperare încheiate, cel mai recent semnat în 2021, cât și, în special, prin proiectele de asistență tehnică finanțate de Uniunea Europeană”, a spus Mugur Isărescu. El a adăugat că „relația specială pe care BNR o are cu partenerii din cadrul BNM a primit un impuls suplimentar anul trecut, când, la data de 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană”.

Crizele au impus măsuri drastice

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, prezent la conferință, a subliniat și domnia sa „parteneriatul durabil, robust și productiv dintre BNM și BNR” concretizat în „sprijin constant și foarte consistent oferit de BNR în vederea fortificării sistemului financiar din Republica Moldova”. Referindu-se la situația din Moldova, în contexul geopolitic actual, Octavian Armașu a precizat că „șocurile externe cu care se confruntă Republica Moldova în ultima perioadă au avut impact substanțial asupra creșterii economice. Crizele multiple și condițiile adverse atât la nivel regional, cât și la nivel internațional, au impus măsuri drastice pentru a asigura stabilitatea financiară și pentru a combate inflația. În același timp, recentele crize au demonstrat că datorită reformelor promovate anterior de Banca Națională a Moldovei, inclusiv cu sprijinul BNR și al investitorilor din România, sectorul bancar din Moldova este acum mai puternic, mai rezilient, mai transparent și mai bine guvernat”. Bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, relația foarte strânsă de  cooperare dintre cele două țări are un potențial enorm pe care suntem dispuși să-l valorificăm în continuare, a subliniat guvernatorul BNM.

Florin Georgescu: Consolidarea relației România-Moldova, prioritate pentru flancul estic al UE și al NATO

Navigarea prin crizele suprapuse obligă decidenții să găsească soluții la multitudinea de șocuri la care sunt supuse economiile lumii. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, parafrazându-l pe actualul președinte al Rezervei Federale, Jerome Powell, aprecia că în prezent se conturează „o nouă normalitate macroeconomică”. Inflația este un fenomen global, iar era dobânzilor ridicate, după o decadă de dobânzi reduse, aduce în discuție modul în care incluziunea financiară și inegalitatea vor fi afectate. „În noua arhitectură de securitate la nivel european, cu implicații majore pentru Europa Centrală și de Est, consolidarea relației dintre România și Republica Moldova reprezintă o prioritate pentru flancul estic al Uniunii Europene și al NATO”, a evidențiat profesorul Florin Georgescu.

Moldova a depășit un miliard de euro exporturi spre România

Parteneriatul economic România-Republica Moldova este sintetizat de progresele semnificative în dinamica schimburilor. Leonardo Badea, viceguvernator BNR, a prezentat în cadrul sesiunii elementele relevante din acest domeniu. România  este acum unul dintre partenerii comerciali cei mai importanți ai Republicii Moldova, cu un volum total al exporturilor de bunuri și servicii de peste 2,1 miliarde de euro în 2022. Aceasta reprezintă o creștere de  de 61 la sută față de 2021 și de peste 134 la sută comparativ cu 2020. Peste 3.800 de firme înregistrate în România au realizat exporturi în Republica Moldova anul trecut. Totodată, importurile de bunuri și servicii din Republica Moldova au depășit pragul de un miliard de euro, fiind în creștere cu 64 la sută față de 2021 și aproape duble față de 2020. Pe lângă comerț, investițiile au reprezentat un element caracterizat de oficialul BNR drept „un aspect crucial al cooperării  noastre economice”. Poziția investițională a României în relația cu Republica Moldova includea la finele anului 2022 active de circa 545 de milioane de euro, din care peste 68 la sută reprezentau investiții directe. Unul dintre cele mai notabile exemple ale cooperării investiționale este gazoductul Iași-Ungheni, operațional din decembrie 2022, care leagă cele două sisteme naționale de gaze naturale și a contribuit la îmbunătățirea securității energetice a Republicii Moldova, în condițiile turbulențelor de aprovizionare a piețelor de energie. România a oferit de asemenea sprijin Republicii Moldova în domeniul conectivității digitale, prin dezvoltarea infrastructurii sale de bandă largă, permițând astfel accesul la internet de mare viteză pentru populație.

Tatiana Ivanicichina: prietenul adevărat la nevoie se cunoaște

Tatiana Ivanicichina, viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a subliniat în cadrul sesiunii de la BNR că „România a demonstrat de nenumărate ori în raport cu Republica Moldova cât de fidelă rămâne valorii europene de solidaritate, care își găsește perfect expresia în vechiul proverb românesc prietenul la nevoie se cunoaște”. În acest context, Ivanicichina a evidențiat asistența valoroasă a BNR în cadrul proiectelor Twinning, finanțate de Uniunea Europeană pentru consolidarea sistemului bancar moldovenesc. Este de remarcat contribuția instituțiilor financiare din România pentru dezvoltarea sistemului bancar al Republicii Moldova, exemplul convingător fiind intrarea pe piață a Băncii Transilvania, care a cumpărat un pachet de acțiuni la Victoriabank, alături de BERD, după ce mulți ani sectorul bancar din Moldova a fost ocolit de investitorii străini.

Program de studii pentru viitorii specialiști

BNR și ASE susțin pregătirea de specialitate a studenților economiști din Republica Moldova. Cu ocazia conferinței „Navigând printre crize”, conducerile celor două bănci centrale și ale academiilor de studii economice de la București și Chișinău au convenit să dea start unui program-cadru de pregătire a viitorilor specialiști pentru sistemul financiar-bancar din Republica Moldova.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri