Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR se teme că românii vor suferi un şoc la adoptarea euro

BNR se teme că românii vor suferi un şoc la adoptarea euro

de Daniela Ivan    |   

România trebuie să adere la zona euro, însă pentru a face acest lucru este nevoie să ne apropiem de nivelul de dezvoltare din Uniunea Europeană. Nu trebuie subestimat impactul psihologic asupra populaţiei care va vedea cum munca de o viață este transformată în două bancnote.

Nu există altă opţiune pentru România decât aderarea la zona euro, însă problema care se pune este când şi cum se va face trecerea, a declarat Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), la forumul "România 10 ani în UE. Progrese, perspective de dezvoltare, provocări".

“ Ceea ce contează, însă, este modul în care se realizează și nivelul de convergență cu zona euro. Pentru o apropierea de nivelul de dezvoltare din uniunea monetară, este necesară continuarea reformelor structurale”, a declarat viceguvernatorul BNR.

 Polulaţia trebuie pregătită

Voinea a povestit o discuţie pe care a avut-o cu o rudă. “ Am un văr în Drobeta-Turnu Severin, pensionar şi el şi soţia, care era preocupat de faptul că pensia soţiei sale, de 900 de lei, ar urma să se transforme în două bancnote de 100 de euro. Deşi având aceeaşi valoare, impactul psihologic de a vedea că după o muncă de o viaţă primeşti două hârtii nu trebuie subestimat”, a spus viceguvernatorul BNR.  Acesta a mai precizat că trecerea la euro nu înseamnă o simplă schimbare de bancnote sau de monede. Este un proces complex, cu implicaţiile dintre cele ma diverse şi profunde şi fără îndoială nu poate fi declanşat decât de o decizie politică bazată pe un larg consens în societate. Potrivit acestuia, banca centrală face ce depinde de ea, în special în ce privește inflația, rezervele, coridorul de variație și stabilitatea bancară.

Subiecte în articol: bnr euro
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri