Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Boabe de cafea învelite în ciocolată - un mic-dejun care alungă greața după Sărbători

Boabe de cafea învelite în ciocolată - un mic-dejun care alungă greața după Sărbători

de Florian Saiu    |   

V-ați săturat de piftie, tobă și jumări devorate dis-de-dimineață? Nu vă mai fac cu ochiul lebărul și șoriciul? Atunci poftiți să vă purificați organismul cu un mic-dejun nu doar ușor, aromat și consistent, ci și sănătos!

În studiul care l-a făcut celebru - „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024) -, Dr. William W. Li (ne) propune și câteva rețete simple create special pentru subțierea poftelor (și mai ales a taliei), numai bune după zile și zile de „acumulări” și „depuneri”. Dar să facem loc expunerii lui Dr. Li: „Rețetele sunt inspirate de educația, călătoriile, pasiunea mea pentru alimentația în stil mediter-asiatic și cunoștințele privind alimentele care combat grăsimea. Sunt ușor de gătit, arată bine pe masă și pot fi împărțite cu ceilalți. Nu este nevoie să fii maestru bucătar ca să prepari o masă delicioasă. În plus, pregătirea acestor mese va economisi timp și bani. Și toate conțin ingrediente de pe lista alimentelor care ard excesul de adipozitate”.

Miez de sare de mare grunjoasă

Noi am ales pentru astăzi o delicatesă crocantă și savuroasă: boabe de cafea învelite în ciocolată amăruie. „Rețeta pe care o voi dezvălui este varianta de bază, așa că poți adăuga niște nuci tocate sau fructe confiate pentru o textură mai complexă, aromă suplimentară și mai multe beneficii metabolice. Rețeta este valabilă pentru opt porții, timpul de pregătire este de 15 minute, iar timpul efectiv de gătire nu depășește un sfert de ceas. Aveți nevoie de ¼ cană de boabe de cafea prăjite, 225 de grame de ciocolată amăruie, tocată grosier și o ½ linguriță de sare de mare grunjoasă”. Modul de preparare? „Tapetează o tavă cu hârtie de copt. Pune boabele de cafea într-o pungă resigilabilă și folosește un ciocan de șnițele sau o tigaie grea pentru a le mărunți. Așază ciocolata într-o oală cu pereți dubli și topește-o până când devine fină. Adaugă apoi boabele de cafea și amestecă totul. Întinde amestecul de ciocolată pe tava tapetată. Presară sare de mare. Lasă la răcit până când se întărește ciocolata. Pune-o la frigider sau la congelator, dacă vrei să se răcească mai repede. Rupe ciocolata în bucăți și savureaz-o. Păstreaz-o într-un recipient etanș în congelator sau în frigider până la o săptămână”.

Ceai energizant de iasomie cu fructe 

Și pentru că lângă acest mic-dejun e greu de crezut că mai adaugi o cafea tare, amară, îți recomandăm un ceai verde cu iasomie revigorant, infuzat cu piersici și mentă proaspătă. Secretele preparării ne-au fost împărtășite tot de Dr. Li: „Poți înlocui piersicile cu alte fructe cu sâmburi cum ar fi prunele, nectarinele, caisele sau orice alte fructe de sezon. Rețetă adecvată pentru vegani, acoperă patru porții, cu un timp de pregătire de zece minute, plus alte 20 de minute pentru refrigerare. Timp de gătire? 3 minute. Ingrediente? 4 plicuri cu ceai de iasomie două căni cu apă fierbinte, 3 căni de gheață, două piersici coapte, feliate pe lungime, cu sâmburele îndepărtat, și apoi tocate, două căni cu apă rece, două linguri de sirop de arțar 100% și 4 frunzulițe de mentă”.

Fix trei minute

Modul de preparare? „Pune plicurile de ceai într-un bol rezistent la căldură și toarnă cu atenție apa fierbinte. Lasă-le la infuzat exact trei minute și apoi aruncă-le. Dă ceaiul la o parte și lasă-l la răcit cel puțin zece minute. Într-o carafă de dimensiune medie, adaugă gheața, ceaiul de iasomie, piersicile, apa rece, siropul de arțar, menta și amestecă-le bine. Lasă carafa la frigider 20 de minute, pentru a permite aromelor să se combine. Servește-l rece. E o minune!”.

„Rețetele sunt inspirate de educația, călătoriile, pasiunea mea pentru alimentația în stil mediter-asiatic și cunoștințele privind alimentele care combat grăsimea”, Dr. William W. Li

„Nu este nevoie să fii maestru bucătar ca să prepari o masă delicioasă și sănătoasă”, Dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: boabe de cafea ciocolata mic dejun
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri