Jurnalul.ro Ştiri Observator Bogdan Aurescu: Eliminarea vizelor pentru SUA, un obiectiv pe care îl urmărim

Bogdan Aurescu: Eliminarea vizelor pentru SUA, un obiectiv pe care îl urmărim

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri seara că eliminarea vizelor pentru Statele Unite ale Americii reprezintă, pe lângă intrarea României în Spaţiul Schengen, un obiectiv pe care ministerul îl urmăreşte, menţionând că în perioada următoare va fi declanşată o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a obţine o viză fără probleme.

"Vizele pentru Statele Unite sunt iarăşi un obiectiv pe care îl urmărim constant. (...) Aici lucrurile sunt, cumva în alt registru decât cel care se referă la Schengen. Este vorba despre o legislaţie americană care prevede un prag de 3% pentru rata de refuz a vizelor, care este generat de o serie de factori, dar care în momentul de faţă se află la un 9,11%. Trebuie să ajungem la 3% ca să poată, conform legislaţiei americane, fi luată o decizie cu privire la accederea României în Programul Visa Waiver. Îmi aduc aminte că în 2009 eram la un procent de peste 26% faţă de 9,11% la cât suntem acum. Suntem într-o progresie constantă spre acest obiectiv. (...) Vom declanşa în perioada următoare o campanie de informare, aşa cum mai am făcut şi cu ceva vreme în urmă, în perioada 2009-2011, când am avut trei ani la rând o campanie publică de informare cu privire la condiţiile care trebuie să fie îndeplinite pentru a obţine o viză fără probleme de către un cetăţean român care o solicită", a declarat Bogdan Aurescu.

Acesta a mai spus că a discutat cu partea americană despre o iniţiativă legislativă care propune o excepţie de la pragul de 3% pentru statele aliate care îşi îndeplinesc angajamentele.

"Acţionăm şi pe o altă zonă, şi anume în Congresul american, unde există două iniţiative legislative care propun fie o creştere a pragului ratei de refuz de la 3% la 10%, (...) 9,11% cât avem acum ne-ar încadra deja în această condiţie de 10%. (...) Dar există şi o altă iniţiativă legislativă care propune o excepţie de la acest prag de 3% pentru statele aliate, cum este şi România, care alocă 2% la PIB pentru Apărare, deci aliaţi puternici ai Statelor, parteneri statistici care îşi îndeplinesc obligaţiile, îşi fac datoria în ceea ce priveşte împărtăşirea responsabilităţilor. (...) I-am semnalat secretarului de stat Pompeo existenţa acestor două iniţiative legislative şi mi-a promis că va urmări acest subiect. Continuăm, prin urmare, să ne ocupăm şi de acest obiectiv care este foarte important pentru cetăţenii români", a mai spus ministrul de Externe.

AGERPRES

Subiecte în articol: vize sua bogdan aurescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri