Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Bolile autoimune. Care sunt factorii care fac ca organismul să se autoatace (sfatul medicului)

Bolile autoimune. Care sunt factorii care fac ca organismul să se autoatace (sfatul medicului)

Bolile autoimune reprezintă o serie de reacții imunitare cauzate de inflamația sistemică ce determină corpul să se atace singur. Acestea afectează peste 50 milioane de persoane la nivel mondial, majoritatea victimelor fiind femei.

Afecțiunile autoimune se pot manifesta sub forme variate, printre care artrita reumatoidă, diabet de tip I, afecțiuni ale tiroidei, lupus, psoriazis sau scleroză multiplă.

Bolile autoimune – cauze

Boala autoimună nu este o maladie provocată de viruşi sau bacterii, nici de celule canceroase ori de formaţiuni benigne. Într-o afecţiune autoimună, organismul se atacă pe el însuşi.

Mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

Celulele de autoapărare ale corpului au misiunea de a ataca tot ce e străin. În momentul când întâlnesc celulele cu documente de identitate necunoscute, ele dau alarma, cheamă întăriri şi încep să producă anticorpii corespunzători. În timus, o glandă situată între stern şi inimă, aşa-numitele limfocite T primesc instructajul necesar, pentru a şti să recunoască toate tipurile de celule ale corpului în întreaga lor diversitate şi a evita să le atace. Însă în cazul afecţiunilor autoimune sunt puse în circulaţie limfocite ce reacţionează la ţesuturile proprii ca la un corp străin. Astfel iau naştere inflamaţii care nu se mai resorb, ţesutul nu-şi mai poate îndeplini funcţiile şi în cele din urmă se distruge.

Bolile autoimune - cum le recunoști

.............

Citește continuarea AICI

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri