Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Bucătăria românească: O plantă conține mai mult calciu decât laptele. Știți care este?

Bucătăria românească: O plantă conține mai mult calciu decât laptele. Știți care este?

de Redacția Jurnalul    |   

Planta care are mai mult calciu decât laptele este una dintre cele mai vechi plante folosite în bucătărie.

Potrivit Antena 3 CNN, carența de calciu poate afecta în totalitate corpul, persoana observând că are unghii fragile, că părul crește mai lent sau că pielea pare mai subțire.

Planta care are mai mult calciu decât laptele şi care sprijină sănătatea oaselor, crescând densitatea osoasă este pătrunjelul.

Pătrunjelul este o plantă aromatică extrem de folosită în bucătăria românească şi nu numai.

Pătrunjelul conţine, pe lângă o cantitate generoasă de calciu, şi vitamina A, vitamina C și vitamina K.

Pătrunjelul, planta care are mai mult calciu decât laptele

Consumul de pătrunjel sprijină sănătatea oaselor, crescând densitatea osoasă, reduce riscul de cancer de colon, contribuie la protejarea sănătății oculare și are proprietăți antibacteriene, scrie doc.ro

Pătrunjelul conține numeroşi compuși vegetali care s-au dovedit a fi benefici pentru buna funcţionare a inimii prin reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă.

"Pătrunjelul este un aliat puternic al sistemului imunitar. Este bogat în vitamine, iar un pahar de suc din frunze de pătrunjel este mai bun decât orice pastile pentru imunitate. Se poate folosi cu succes în sezonul rece pentru a ne feri de răceli“, spune medicul Alin Todoroiu, potrivit adevărul.ro

De exemplu, s-a demonstrat că dietele bogate în carotenoizi îmbunătățesc factorii de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi inflamația cronică, precum și tensiunea arterială ridicată și nivelul colesterolului LDL.

Mai mult, studiile indică faptul că dietele bogate în carotenoide pot scădea riscul de afecțiuni cardiace, cum ar fi boala coronariană.

Un alt studiu efectuat pe 13.293 de persoane, care au fost urmărite timp de până la 18 ani, a observat că cei cu niveluri mai ridicate de carotenoizi în sânge au avut rate mai mici de mortalitate prin boli de inimă decât cei cu niveluri mai scăzute de carotenoizi, potrivit sursei citate.

Mai mult decât atât, miricetina prezentă în pătrunjel a fost examinată pentru a fi utilizată în tratamentul și prevenirea diabetului. Studiile de laborator și pe animale au demonstrat că miricetina poate reduce nivelul de zahăr din sânge și diminua rezistența la insulină. 

Conform bazei de date naționale de nutrienți a Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), o cană de pătrunjel tocat oferă 984 micrograme de vitamina K, 79,8 mcg de vitamina C și 5.054 unități internaționale (UI) de vitamina A.

Astfel, o cană de pătrunjel asigură 1.230 la sută din aportul recomandat de vitamina K. În afară de rolul său în sănătatea oaselor și a inimii, vitamina K este esențială pentru coagularea corectă a sângelui, ceea ce poate ajuta la prevenirea sângerărilor excesive.

Subiecte în articol: pătrunjel calciu lapte
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri