Jurnalul.ro Editoriale Șanțurile de apărare ale lui Buffett devin avantajele competitive ale lui Dorsey

Șanțurile de apărare ale lui Buffett devin avantajele competitive ale lui Dorsey

de Ionuț Bălan    |   

Cine vede titlul cărții lui Pat Dorsey, „The Little Book That Builds Wealth: The Knockout Formula for Finding Great Investments”, se gândește la formula trăsnet pentru a găsi oportunități excelente de investiții ca la o rețetă magică de îmbogățire pe care, din nu se știe ce elan filantropic, analistul financiar a decis să o împărtășească lumii mai degrabă decât să o aplice în interes propriu.

Lucrurile nu stau însă deloc așa cu minighidul lui Dorsey. Departe de a avea pretenția de a ne oferi vreo formulă de tip „Abracadabra” care să ne indice în orice moment cele mai profitabile investiții la Bursă, volumul oferă instrumente și concepte utile pentru evaluarea potențialului economic al companiilor listate.

Pat Dorsey e recunoscut pe scară largă pentru munca sa la Morningstar, unde a fost Chief Equity Strategy Officer timp de mulți ani.

Dorsey preia conceptul de „șanț de apărare economic”, creat de Warren Buffett, și îl dezvoltă, explicându-l totodată pe înțelesul persoanelor fără o cunoaștere foarte aprofundată a piețelor financiare, dar care au posibilitatea și doresc să investească la bursă, așa-numiții „investitori retail”.

Ce sunt șanțurile de apărare economice? Un indiciu ne dă întrebarea pe care fondatorul companiei, Joe Mansueto, povestește în introducerea cărții că și-a pus-o atunci când a înființat Morningstar: „De ce să consumăm timp, bani și energie pentru ca apoi concurența să ne fure clienții?”.

Șanțurile de apărare sunt acele avantaje competitive care permit unei companii să obțină rate mari ale profitului pe perioade apreciabile și să ofere, astfel, investitorilor, rate înalte ale rentabilității capitalului investit pe termen lung, în mod sustenabil.

Extrem de important și de interesant, Dorsey ne avertizează că, adesea, ne putem lăsa păcăliți de succesul pe termen scurt al unei companii, astfel încât să confundăm șanțurile de apărare autentice cu unele false.

Contează mai mult cum rezistă o companie în fața unor crize, iar atunci remarcabile sunt brandul și rețelele logistice de aprovizionare și distribuție, spune autorul, dând ca exemple Coca Cola sau McDonald’s.

Pe scurt, șanțurile de apărare sunt acele puncte forțe ale unei companii care o pot proteja de asaltul concurenților.

Identificarea companiilor cu cele mai solide șanțuri de apărare economice devine astfel principala sarcină a investitorului responsabil. Dar nu doar aceste șanțuri sunt importante. Al doilea element-cheie în analiza companiilor listate este, potrivit lui Dorsey, cât de ieftină e acțiunea respectivă.

Mai precis, cei de la Morningstar evaluează, potrivit formulelor proprii, un preț „just” al unei acțiuni. Cu cât prețul de piață al respectivei acțiuni este mai mic decât acea valoare „justă” rezultată din analiză, cu atât acțiunea e mai atractivă.

Concluzia o trage chiar autorul: „Dacă puteți vedea șanțurile de apărare acolo unde alții nu le văd, veți plăti prețuri de chilipir pentru marile companii de mâine”.

Și de aici titlul cărții sale, care la prima vedere pare senzațional, precum cele de tabloid.

Subiecte în articol: buffett avantaj competitiv dorsey
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri