Jurnalul.ro Special Anchete Uranus, cartierul demolat de Ceaușescu pentru a construi Casa Poporului, vizitat virtual în Grădinile Senatului

Uranus, cartierul demolat de Ceaușescu pentru a construi Casa Poporului, vizitat virtual în Grădinile Senatului

de Ion Alexandru    |   

Două aplicații de „virtualizare digitală a Grădinilor Senatului” urmează să fie achiziționate de Camera superioară a Parlamentului. Aceste aplicații vor fi utilizate de vizitatorii Senatului pentru a putea „trăi un narativ istoric virtual al cartierului Uranus”, cartier demolat pe vremea comuniștilor. Softurile vor reda arhitectura clădirilor, sunetul și atmosfera vizuală a acestei zone, „într-un format de joc narativ”. „Jucăria” va costa bugetul Senatului 600.000 de lei, conform unui anunț publicat pe SEAP. În paralel, Senatul mai contractează servicii de amenajare a spațiilor verzi din aceeași grădină, pentru care va plăti, în următorii trei ani, 2,7 milioane de lei.

Vrând, parcă, să experimenteze celebrul proverb „chelului îi lipsește tichia de mărgăritar”, Senatul României, instituție condusă de liderul PNL, Nicolae Ciucă, pregătește una dintre cele mai „tari” achiziții din acest an. În 7 martie, Camera superioară a Parlamentului a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, potrivit căruia dorește să încheie un contract având ca obiect „furnizarea unei soluții de virtualizare digitală a grădinilor Senatului”. Afacerea va costa 504.201,621 de lei fără TVA, respectiv 600.000 de lei cu TVA inclusă și va face obiectul unei proceduri simplificate de selecție de oferte organizate de instituția amintită. Criteriul de atribuire al contractului este cel mai bun raport calitate-preț, iar ofertele urmează să fie deschise cel târziu săptămâna viitoare.

Despre ce este vorba în acest contract aflăm din vastul caiet de sarcini pus la dispoziția celor interesați. Conform acestui document, Senatul intenționează „dezvoltarea unor aplicații în realitatea virtuală și în realitatea augmentată”, dar și să cumpere „hardware pentru utilizarea acestor aplicații”, la care se adaugă amenajarea unor spații pentru utilizarea lor.

Concret, contractul se referă la faptul că „este necesară realizarea a două aplicații, în vederea punerii în valoare a patrimoniului dispărut, în forma unei zone din fostul cartier Uranus, actuala grădină a Senatului României”. Proiectul are drept scop principal „dezvoltarea unui mediu imersiv propice pentru redarea caracterului istoric și cultura Uranus, într-o formă cât mai completă”.

Joc narativ, cu durata de zece minute

Cele două aplicații dorite vor funcționa în incinta Senatului României, din cadrul Palatului Parlamentului și al grădinii Senatului României. „Aplicația AR va utiliza telefoanele mobile ale vizitatorilor, pentru redarea unui fragment din fostul cartier Uranus, pe suprafața actualei grădini a Senatului, iar aplicația VR va fi utilizată prin intermediul dispozitivelor VR din spațiul amenajat cu acest scop”, se mai precizează în documentația de atribuire. 

Astfel, cele două aplicații „vor permite vizitatorilor să exploreze o copie virtuală (digital twin) a cartierului Uranus în realitate virtuală/ digitalizată, pentru a trăi o parte a istoriei Bucureștiului care a fost demolată și îngropată de regimul comunist”. Conform aceluiași caiet de sarcini care stă la baza ineditei achiziții, „aplicația AR va reproduce în realitate augmentată aria reconstruită a cartierului, ce corespunde cu suprafața actuală a Grădinilor Senatului, și cuprinde străzile Cazărmii, Seneca, Fenix, Miracolelor, Bagdad și integral strada Vitănești. (…) Experiențele vor reda aspecte diferite ale realității istorice. Aplicația va evidenția arhitectura caselor dispărute, atmosfera generală vizuală și sonoră și va oferi elemente interactive structural după un fir narativ”, se mai arată în document. Durata parcurgerii aspectului narativ va fi de zece minute.

Mai departe, se specifică faptul că „aplicația VR va readuce la viață interiorul unuia dintre reperele culturale importante dispărute de pe suprafața actualei grădini a Senatului României. Clădirea redată în realitate virtuală va evidenția elementele virtuale simulate în cadrul acestor ambelor aplicații, care vor fi modelate având la bază o documentare consistentă a realității istorice, astfel încât să fie cât mai credibile istoric și cât se poate de integrate în context. Similar, elementele narative, sonore, fonice vor fi bazate pe realitate, scopul aplicațiilor fiind și educativ, documentar, nu doar de divertisment. Formatul conținutului va fi unul de joc narativ”.

Proiectul trebuie să fie implementat până în data de 1 noiembrie 2024, potrivit documentației de atribuire.

Se mai bagă 2,7 milioane de lei în amenajarea spațiilor verzi

În paralel, instituția condusă de Nicolae Ciucă a mai scos la „mezat” un al doilea contract, care, de această dată, vizează contractarea de servicii de întreținere a grădinii Senatului României, respectiv a spațiilor verzi, aleilor, trotuarelor și carosabilului, aflate în administrarea Camerei superioare a Parlamentului. Este vorba despre un contract cu durata de 36 de luni, pentru care este organizată o licitație deschisă, fiind pus la bătaie un buget estimat la 2.700.000 de lei cu TVA. Adică 900.000 de lei pe an. În acest caz, Senatul va deschide ofertele în data de 16 aprilie 2024.

În caietul de sarcini se precizează că Senatul are în administrare o parte din Palatul Parlamentului, inclusive o suprafață de teren de 73.746 de metri pătrați în componența căreia se regăsesc spații verzi amenajate, spații verzi neamenajate, dar în curs de amenajare, trotuare, alei, drumuri interioare destinate circulației auto, suprafețe care au fost preluate de la Camera Deputaților, în temeiul HG 1684/2008. Iar „pentru întreținerea și păstrarea unui aspect corespunzător importanței instituției Senatului României, se impun activități de întreținere a spațiilor verzi, prin acțiuni de tundere a gazonuluim, tăieri ale coronamentului arboretului, tratamente fitosanitare și operațiuni de îmbunătățire a calității solului, de menținere a curățeniei pe toate căile de acces și a parcajelor pentru întreaga perioadă a unui an calendaristic”.

În document, se mai arată că în Grădina Senatului se regăsesc 418 metri pătrați de lalele, 1.797 metri pătrați de flori perene, 26.229 metri pătrați de gazon, 3.703 metri pătrați de arbuști și gard viu, 7.180 de arbori și arbuști plantați, instalații de iluminat arhitectural și peisagistic, 19.177 metri pătrați de suprafețe verzi neamenajate și 24.333 de metri pătrați de drumuri, alei și platforme betonate.

Refacerea scării de acces din Corpul A1 costă 764.000 de euro

Săptămâna trecută, Senatul a mai scos la „licitație” încă două contracte majore. În realitate, se organizează proceduri simplificate de selecție de oferte. Primul anunț, publicat la 21 martie, vizează achiziția de lucrări de reparații capitale a teraselor circulabile aferente Corpului E3, aflate în administrarea Senatului, pentru care a fost pregătit un buget estimat la 7.289.249,48 lei fără TVA, respectiv de 8.674.206,9 lei cu TVA inclusă (1.770.246,3 euro). Ofertele urmează să fie deschise în data de 9 aprilie 2024.

Al doilea anunț, publicat de Senat la data de 22 martie 2023, se referă la achiziția de lucrări de reparații capitale la scara de acces în corpul A1, aflată în administrarea Senatului. Contractul, care trebuie să fie finalizat în termen de 6 luni, dar nu mai târziu de data de 15 decembrie 2024, va scoate din bugetul instituției suma de 3.747.177,8 lei cu TVA inclusă (764.730,2 euro). Ofertele urmează a fi deschise în data de 10 aprilie 2024.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri