Jurnalul.ro Ştiri Social „Butonul roșu” ajută 600 de vârstnici din Capitală

„Butonul roșu” ajută 600 de vârstnici din Capitală

de L. Budin    |   

Un sistem de teleasistenţă şi teleurgenţă, dezvoltat de Fundaţia Crucea Alb-Galbenă România, prin care bătrânii singuri, imobilizaţi sau grav bolnavi pot să primească sprijin permanent, este în curs de derulare în Capitală. Prin acest proiect, 600 de seniori cu probleme de sănătate vor fi monitorizaţi de la distanţă şi vor primi asistenţă ori de câte ori au nevoie.

 

Primăria Capitalei, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială, în parteneriat cu Fundaţia Crucea Alb-Galbenă, derulează programul „Din toată inima pentru toată familia – Butonul roşu”. Proiectul a fost aprobat în luna martie de consilierii generali. E în curs procedura de achiziţie a 600 de seturi de monitorizare, formate din telefoane speciale pentru persoanele vârstnice (cu taste mari şi afişaj cu caractere vizibile) şi din brăţări contectate cu telefonul. Acestea sunt rezistente la apă, au autonomie mare şi sunt dotate cu un buton roşu de urgenţă, salvator de vieţi.

 

Semnal de alarmă

Vârstnicii singuri, cu probleme de sănătate, cu afecţiuni medicale cu grad ridicat de risc, cu posibilitate redusă de mişcare sau imobilizaţi, care nu au familie sau aparţinători vor beneficia gratuit de sistemul de monitorizare de la distanţă. Ori de câte ori au nevoie sau când nu pot ajunge la telefon apasă butonul roşu, trimiţând astfel un semnal la o reţea de telefonie mobilă sau fixă. Un dispecer procesează informaţiile de la persoana care a apăsat butonul. În funcţie de cât de gravă e situaţia, iniţiază un protocol medical cu măsurile care trebuie luate: de la automedicaţie la deplasarea unui asistent la domiciliul suferindului.

 

Informaţii şi consiliere

În program se pot înscrie persoane cu vârsta de peste 65 de ani, din Bucureşti, care prezintă patologii clinice, trăiesc izolaţi şi nu au cu uşurinţă acces la serviciile publice de sănătate. Fiecare beneficiar va avea un dosar electronic individual, actualizat în timp real, cu informaţii medicale şi sociale, protocoale şi proceduri personalizate.

Suferinzii pot utiliza nu doar butonul roşu, ci şi telefoanele care fac parte din setul de urgenţă, pentru a suna personalul alocat proiectului şi a solicita informaţii sau consiliere.

Persoanele vârstnice care au nevoie de „Butonul roșu” se pot adresa Fundației Crucea Alb-Galbenă la telefoanele 0725.213.661, 021.3151256 sau pe e-mail cruceaalbgalbena@cag.ro.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri