Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Valoarea de tranzacţionare din primele 8 luni la BVB a depăşit recordul înregistrat în tot anul 2022

Valoarea de tranzacţionare din primele 8 luni la BVB a depăşit recordul înregistrat în tot anul 2022

de Redacția Jurnalul    |   

Valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti a ajuns la un nou nivel record în perioada ianuarie-august 2023.

Tranzacţiile totale au atins 24,5 miliarde lei, echivalentul a cinci miliarde de euro în primele opt luni ale acestui an. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, nivelul este cu 60% mai ridicat, conform unui comunicat al BVB, citat de Ziarul Financiar.

„Ceea ce este remarcabil la nivelul consemnat până acum în acest an este că doar de două ori până acum în istoria BVB valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piaţa Reglementată a BVB a mai depăşit 20 miliarde lei. Astfel, un nivel peste acest prag a mai fost înregistrat la nivelul unui an întreg în 2021 (20 miliarde lei) şi în 2022 (23,2 miliarde lei)”, scriu reprezentanţii BVB.

Al doilea indicator de lichiditate, cel al valorii medii zilnice, a consemnat un avans procentual similar şi a ajuns la nivelul de 147 milioane lei, echivalentul a 30 milioane euro. Cel de-al treilea indicator de lichiditate, reprezentat de numărul tranzacţiilor a trecut, a atins la finalul primelor opt luni din acest an pragul de un milion de tranzacţii.

Cele mai lichide cinci societăţi listate la BVB în funcţie de valoarea totală de tranzacţionare realizată pe primele opt luni au fost Hidroelectrica (H2O), Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG).

„Piaţa de capital din România traversează una dintre cele mai bune perioade din istorie şi ceea ce vedem acum reprezintă rezultatul unui cumul de factori şi al eforturilor depuse de BVB şi de comunitatea pieţei de capital în ultimii cinci ani (…) Exemplul Hidroelectrica poate fi replicat, evident păstrând proporţiile, şi de alte companii din portofoliul statului relevante pentru economia românească”, a declarant Radu Hanga, preşedintele BVB.

Numărul investitorilor de pe piaţa de capital din România a continuat să crească şi a ajuns la finalul primului semestru din 2023 la aproape 160.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparaţie, în 2019 erau aproape 54.000 de investitori. Acest lucru înseamnă o creştere de 200% realizată într-un ultimii cinci ani. Mai mult, odată cu depăşirea pragului de 150.000 investitori, piaţa de capital din România a ajuns la un nou maxim istoric, scrie BVB.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: bvb tranzacţionare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri