Jurnalul.ro Timp liber Calendar ortodox, 26 octombrie 2024. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

Calendar ortodox, 26 octombrie 2024. Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

de Redacția Jurnalul    |   

Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru în ziua de 26 octombrie. Acesta este considerat apărătorul oștilor.

În această zi sunt respectate mai multe tradiții și obiceiuri iar unele lucruri trebuie evitate. 

Sfântul Dumitru, sau Sânmedru este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox. Această zi marchează sfârșitul toamnei și începutul iernii. Există și anumite lucruri pe care nu ar trebui să le faci pentru a evita ghinionul și a atrage norocul.

Ce NU trebuie să faci de Sfântul Dumitru

Nu este bine să speli sau să faci curat în casă ori să coși deoarece aduce neplăceri în casă. 

În unele regiuni, torcerea lânii este interzisă deoarece se consideră că această activitate ar atrage lupii asupra turmelor de oi sau ar aduce ghinion gospodăriei.  Sfântul Dumitru este considerat și protector al păstorilor, iar torsul în această zi este considerat o încălcare a protecției sale.

Evită să acorzi împrumuturi în obiecte sau bani deoarece poate aduce sărăcie. 

Activitățile agricole, precum aratul, semănatul sau culesul, sunt interzise deoarece este o zi de sărbătoare și odihnă. 

Tradiția spune că în această zi se "încuie" ciclul agricol, iar lucrările pământului după Sfântul Dumitru ar aduce recolte slabe.

Se crede că răscrucile de drumuri sunt locuri nefaste, unde spiritele rele sau forțele negative sunt mai active. Astfel că oamenii evită să petreacă timp sau să se întâlnească în aceste zone.

În ziua de Sfântul Dumitru este bine să eviți certurile sau conflicteleîn familie ș cu persoanele din jur. Cearta în această zi ar putea atrage tensiuni sau probleme pe termen lung.

Se dă de pomană doar oamenilor nevoiași. A oferi fără discernământ ar putea "da" din prosperitatea ta altora.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru

Una dintre cele mai răspândite tradiții de Sfântul Dumitru este aprinderea focurilor în noaptea de 25 - 26 octombrie, cunoscute și sub numele de "Focurile lui Sâmedru". Acestea sunt aprinse în gospodării, pe dealuri sau în curți, iar oamenii sar peste ele pentru a avea noroc și sănătate.

Tinerii sar peste focuri pentru a se purifica și pentru a atrage belșug în noul an agricol.

În zonele pastorale are loc un ritual specific, numit măsurarea oilor. Acesta este un moment important pentru ciobani. Oile sunt mulse, iar laptele obținut este măsurat pentru a estima cât  vor produce oile în iarnă.

În unele regiuni, ma ales în zonele rurale, de Sfântul Dumitru se organizează târguri, cunoscute și sub numele de târgurile lui Sâmedru. Aceste târguri adună oamenii din comunități pentru a-și vinde produsele.

În cultura populară românească, Sfântul Dumitru este considerat protector al oilor și păstorilor, dar și cel care ține sub control animalele sălbatice, mai ales lupii. Există obiceiul de a face rugăciuni speciale sau mici ritualuri pentru a proteja animalele din gospodărie de atacurile lupilor în timpul iernii, potrivit spynews.ro.

Subiecte în articol: ortodox sfantul dumitru traditii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri