Camionagiii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere cu Ucraina începând cu 6 noiembrie pentru a cere condiții mai dure pentru colegii ucraineni.
Camionagiii polonezi și slovaci se plâng că șoferii de camion ucraineni oferă prețuri mai mici pentru serviciile lor și, de asemenea, transportă bunuri în interiorul Uniunii Europene, și nu doar între blocul comunitar și Ucraina.
Șoferii slovaci au organizat un protest simbolic la începutul acestei luni, dar vineri, de la ora 15.00 (14.00 GMT), vor începe protestele la punctul de trecere Vysne Nemecke/Uzhhorod.
„Scopul protestului este de a se alătura transportatorilor de camioane din Polonia”, a precizat UNAS într-un comunicat publicat miercuri pe pagina sa de Facebook.
„Nu îi putem lăsa singuri în luptă”.
Aceștia spun că afacerile lor au fost subminate de când transportatorii de camioane din Ucraina au obținut scutiri de la solicitarea de permise de trecere în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
Vysne Nemecke este singurul punct de trecere de la granița dintre Slovacia și Ucraina deschis pentru camioanele grele. UNAS a declarat că protestul nu va restricționa ajutorul umanitar, sprijinul militar sau livrările de combustibil și alimente refrigerate.
Camionagiii polonezi au început protestele în această lună, cerând UE să reintroducă un sistem de permise pentru camionagii ucraineni care intră în bloc și pentru camionagii din UE care intră în Ucraina, cu scutiri pentru ajutorul umanitar și livrările militare.
Ucraina susține că protestul - care a lăsat peste o mie de camioane blocate de zile întregi în cozi care se întind pe kilometri - dăunează economiei sale fragile din timpul războiului, împiedicând exporturile și oprind aprovizionarea cu produse de bază, cum ar fi gazul pentru autovehicule (GPL), să intre în țară.
De asemenea, Kievul afirmă că ajutorul umanitar a fost blocat, ceea ce protestatarii neagă.
Comisarul european pentru transporturi, Adina Valean, a declarat miercuri că Ucraina și UE nu pot fi „luate ostatice” de protestele camionagiilor polonezi, calificând situația drept „inacceptabilă”.
(sursa: Mediafax)