Jurnalul.ro Ştiri Social Campionul la Kickboxing care îi învaţă pe copii să nu se apere cu pumnul

Campionul la Kickboxing care îi învaţă pe copii să nu se apere cu pumnul

de Mariana Zaharia    |   

Un corporatist îi pregătește pe copii să devină campioni ai unui sport de contact care a fost recunoscut olimpic doar cu un an în urmă și, spune el, prea puțin practicat la noi în țară, Kickboxing. Marius Cocean este medaliat la Campionatul Mondial de Kickboxing WAKO (World Association of Kickboxing Organizations) și câștigător al Cupei Mondiale în 2017 și 2018. Talentul lui a fost recunoscut în Italia, Bosnia și Herzegovina, Slovenia, Slovacia, Spania, Croația sau Ungaria, țări în care niciun luptător român nu a mai fost declarat cel mai bun. Lucrează la o multinațională, iar salariul îl pune la bătaie pentru întreținerea unei săli de antrenamente și deplasările copiilor. Campionul spune despre kickboxing că va deveni sportul oamenilor tehnici, inteligenți și organizați.

Copiii au mai multă încredere în ei

Antrenamentele copiilor sunt zilnice, iar la ele intră doar cei care au note bune la școală. A fost prima condiție pusă de Marius Cocean ca să le demonstreze elevilor lui că nu trebuie să sacrifice alte activități importante pentru a deveni cei mai buni, doar să muncească mult. Are 200 de copii, iar cu unele grupe merge deja la competiții. Printre cei care se pregătesc în sala din Pitești le-am putut observa cu ușurință pe Cătălina Popescu și Valentina Năstase, două adolescente practicante ale sportului de contact și care ne-au spus că au mai multă încredere în ele.

„Mi-a dat siguranță, încredere, m-a schimbat, m-a învățat să mă apăr. Apreciez foarte mult felul în care acest sport mă forțează să mă concentrez pe ceea ce fac. Tatăl și fratele meu practică arte marțiale și, tot auzindu-i pe ei, am vrut și eu, dar am ales kickboxing. Nu le-a venit să creadă, dar m-au încurajat apoi”, spune Valentina, una dintre eleve.

„Eu sunt singura din casă ce practică un sport de contact. Mama m-a încurajat cel mai tare. I-am spus că asta îmi doresc și m-a susținut, iar acum știu, în primul rând, să mă apăr”, povestește Cătălina. Ambele sunt eleve a două dintre cele mai bune licee din Pitești.

Marius Cocean le-a explicat părinților și copiilor că acest sport nu este despre dat pumni, ci despre tehnică și organizare. Iar asta s-a văzut printre cei care îl învață, în unele cazuri fiind copii agresați la școală și care nu ripostează lovind, ci au altă atitudine, care nu îi mai face victimele colegilor de clasă.

„Violența în școli este o realitate, o știm cu toții. Elevii mei sunt și prietenii mei și îmi spun. Mulți au fost loviți sau au fost ținta unor glume răutăcioase, dar împreună identificăm cel mai bun mecanism prin care răspunsul la provocări de acest gen să fie unul bazat pe disciplină și respect și să transforme comportamentul neadcvat într-unul educat. Acum, colegii - ai căror victime erau - îi văd altfel. Este o percepție greșită că ei ar putea riposta lovind, pentru că nu despre asta este acest sport, ci au alt caracter. Acum știu să se apere, iar în școli mi-aș dori să existe cursuri de autoapărare la orele de sport. Îi pregătește pentru viață” spune Marius Cocean.

Antrenoriatul de pe net

Marius Cocean a reușit să urce pe podium mai mulți dintre elevii lui și îi sfătuiește pe părinți să aibă grijă cum aleg un antrenor. Și în acest sport sunt multe persoane care se recomandă ca având pregătire, dar care au învățat din tutoriale de pe net. „Să se uite bine la om, la ce a făcut el, la titluri, la ce a obținut. Am câteva exemple de tineri care au acum probleme medicale, în special la nas, după ce s-au antrenat necorespunzător. Niciun elev nu trebuie să lucreze fără echipament de protecție. La mine în sală este obligatoriu. Dacă mi-aș dori ceva cu ardoare, atunci sigur ar fi să schimb percepția multor români despre sportul de contact, să îi fac să vadă că pe lângă beneficiile de care se bucură practicând orice alt sport de mișcare, kickboxing-ul le oferă un plus de încredere în propria persoană prin îmbunătățirea stimei de sine, incrementarea disciplinei și respectului față de cei din jur, în concluzie: o viață mai sănătoasă”, mai spune Cocean. Fenomenul care îl întristează pe cel care a dus numele și imnul României în atâtea locuri din lume este acela că sportivii sunt pregătiți doar pentru succese, o percepție greșită din punctul lui de vedere. „Am participat la multe concursuri și campionate până să câștig o dată sau de două ori. Un sportiv este obișnuit să conviețuiască cu înfrângerea, dar creăm o societate de tablouri victorioase și uităm de volumul de muncă și de înfrângeri care sunt necesare pentru a obține o singură victorie”, explică el.

„A câștiga este obiectivul, dar nu este ceea ce definește un sportiv, ci el este reprezentat de munca pe care o depune pentru a încerca să câștige. Îmi pare rău că se creează o societate unde contează doar numărul unu”, subliniază Marius Cocean, campion la kickboxing

„Acest sport mi-a format caracterul, iar dacă aveți o fetiță, chiar vă sfătuiesc să o duceți la sală, pentru că va fi alt om, unul mai sigur pe el”, spune Cătălina, elevă

„Aici nu este vorba despre a da cu pumnul și a curge sânge. Sunt imagini pe care eu le urăsc. Aici este despre cum execuți o tehnică sportivă și cum te aperi”, Marius Cocean

Subiecte în articol: Marius Cocean
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri