Jurnalul.ro Timp liber Relatii Sfaturi pentru părinți. Când și câți bani de buzunar să-i dai copilului

Sfaturi pentru părinți. Când și câți bani de buzunar să-i dai copilului

de Redacția Jurnalul    |   

Oferirea banilor de buzunar copiilor poate da bătăi de cap multor părinți, care se întreabă de la ce vârstă ar trebui să înceapă și care este suma potrivită.

Specialiștii susțin că banii de buzunar reprezintă o modalitate de a ajuta copiii să învețe despre gestionarea finanțelor. Când primesc bani de buzunar în mod regulat, ei încep să dezvolte abilități esențiale de economisire. 

Banii de buzunar oferiți copiilor

Nu există o vârstă potrivită sau greșită pentru a începe să dai copiilor bani de buzunar. Depinde de familie, de copil, de resurse și de motivația din spatele acestei decizii. A oferi bani de buzunar poate rezulta din dorința de a-ți ajuta copilul să dezvolte abilități financiare, dar și pentru a-i demonstra că banii nu sunt nelimitați.

Studiul Pocket Money and Financial Capability arată că până la vârsta de șapte ani, copiii au înțeles cum să recunoască valoarea banilor. Ei au realizat și că banii pot fi schimbați cu bunuri, dar și ce înseamnă să câștigi bani. Dacă copilul este conștient despre aceste noțiuni, probabil că este pregătit să aibă bani de buzunar.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, mai arată că aceci copii care primeau bani de buzunar aveau mai multe șanse să înțeleagă valoarea banilor și cum să-i gestioneze, aveau mai multe șanse să economisească bani și să ia decizii financiare sănătoase.

Autorii studiului concluzionează că banii de buzunar pot avea o influență pozitivă asupra educației financiare a copiilor.

Specialistul în educație parentală Kirsty Ketley spune că „introducerea banilor de buzunar de la 6 ani poate preda o parte din responsabilitatea de a cumpăra lucruri copiilor. Și este o modalitate excelentă pentru ei de a afla dacă iau decizii bune sau proaste cu banii lor.”

Cum îți dai seama că al tău copil este pregătit să aibă bani de buzunar

Copilul cere bani

Copiii învață ,de obicei, conceptul de bani de buzunar de la colegi. Dacă ei cer bani, transformă această situație într-o oportunitate pentru a discuta despre ce sunt banii de buzunar, la ce ar putea fi folosiți și cum îi pot gestiona.

Independență

Acest lucru începe să se întâmple în jurul vârstei de 6 - 7, când copiii încep să ceară să iasă siguri la joacă și să se întâlnească cu prietenii în afara casei. Atunci ei vor trebui să știe cum să cheltuiască.

Vrea să câștige niște bani

Dacă ai un copil care vrea să facă asta, ai putea lega banii de buzunar de îndeplinirea treburilor și sarcinilor din casă.

Câți bani de buzunar sunt potriviți pentru un copil

Specialiștii spun că suma nu contează. Simpla oferire a unei sume de bani îi permite să se simtă în control. Este o dovadaă a faptului că ai încredere în deciziile lui, ceea ce îi permite să facă greșeli și cum să-i gestioneze.

Sume orientative:

  • 7 ani – 20 de lei pe săptămână
  • 8 ani – 23 de lei pe săptămână
  • 9 ani – 25 de lei pe săptămână
  • 10 ani – 30 de lei pe săptămână
  • 11 ani – 32 de lei pe săptămână
  • 12 ani – 38 de lei pe săptămână
  • 13 ani – 38 de lei pe săptămână
  • 14 ani – 57 de lei pe săptămână
  • 15 ani – 67 de lei pe săptămână
  • 16 ani – 79 de lei pe săptămână
  • 17 ani – 86 de lei pe săptămână
  • 18 ani – 88 de lei pe săptămână

A discuta despre bani de la vârsta de 6 – 7 ani îi poate ajuta pe copii să devină independenți financiar.

Încurajarea copiilor să fie antreprenori și gestionarea sarcinilor legate de banii de buzunar îi poate ajuta să înțeleagă atât valoarea banilor, cât și potențialul lor de câștig, potrivit deparinti.ro.

Subiecte în articol: parinti copii bani
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri